Stigbergets nya tankar de sista som får plats

Oli Banks och Nils Hultkrantz konstaterar att nu är det nästan fullt även i Partihallarna. Foto: Ronny Karlsson.

Sex nya tankar på 15 000 liter vardera. De installeras nu vid Stigbergets anläggning vid Partihallarna. Med de tankarna på plats är det faktiskt fullt.

 

Det var 2017 som Stigbergets Bryggeri flyttade in i den stora lokalen vid Partihallarna i Göteborg. Samtidigt gick man från en jäskapacitet på 24 000 i den gamla lokalen till 60 000 liter i den nya.

Det kändes mycket, samtidigt som den stora lokalen i det läget kändes väldigt stor. Men nu är det faktiskt fullt även vid Partihallarna.

– Vi hade faktiskt behövt de här tankarna under våren, men samtidigt har inte golvet blivit färdigt förrän nu, säger Nils Hultkrantz, vd för bryggeriet.

Bryggverket är på 5000 liter och de 60 000 litrarna i jäskapacitet dubblerades för 18 månader sedan. Med de nya tankarna på plats har Stigbergets inom kort en jäskapacitet på precis över 200 000 liter.

Bildspel

Bild 1 av 2

Lite yngre, lite mer plats. Så här såg det ut 2017 när Nils Hultkrantz och Simon Karlsson kollade in de då nya lokalerna vid Partihallarna i Göteborg

De nya tankarna beställdes redan i höstas men brist på containrar kombinerat med att golvet inte var klart gör att installationen har dröjt.

En minst sagt snabb utveckling och framför allt är det på Systembolaget som säljsiffrorna slår rekord månad efter månad.

– Vårt lågprisöl ÖL har sålt bra, Existens Essens Trancendens går vrålbra och West Coast går som tåget. Den säljer dubbelt så mycket på Systembolaget som Amazing Haze och då har Amazing inte tappat något i sålda liter, säger Hultkrantz.

Men allt handlar inte om Systembolaget. Exporten ska ta fart efter att ha gått på sparlåga under pandemin. Där finns ett intresse för Stigbergets öl och det vill man förstås dra nytta av.

– Vi ska satsa mer på krogar och även på folköl. Vi vill flytta fram alla våra positioner.

Efter sommaren ska alla tankarna vara fyllda med öl. Då står man med en kapacitet för sin produktion som ligger långt över två miljoner liter öl per år.

– Det beror på vad vi brygger för typ av öl. En IPA ligger två-tre veckor på tank och en lager fem till sex veckor. Men vi bryggde 1,3 miljoner liter öl i fjol och har ökar cirka 30 procent varje år. Fortsätter vi med det kommer vi ganska nära två miljoner liter, säger Hultkrantz.

I dagsläget är det full fart i bryggeriet med tio bryggningar per vecka. Där räknar man med att styra om lite så att det bryggs mer öl i början av veckan och att man sedan hinner med att underhålla utrustningen i slutet av veckan.

Kanske skulle det gå att pressa in ett par tankar till, men golvet klarar inte mer tyngd när de senaste fem tankarna är på plats.

– Vi skulle kunna ha några tankar till, men det är en personalfråga också. Vi jobbar skift med bryggningar i dag, men aldrig nätter eller helger. Vi vill gärna fortsätta så, säger Hultkrantz.