Stigbergets satsar större än planerat

Att Stigbergets Bryggeri expanderar vet ni redan. Men nu är det klart att expansionen blir ännu större med två olika bryggverk och möjlig årsproduktion på 2,5 miljoner liter på sikt.

Stigbergets Bryggeri har under det senaste året haft en reäjl utveckling och före sommaren berättade Beernews om att man flyttar till större lokaler på Ringön i Göteborg. Tanken var då att starta med befintligt bryggverk på 2000 liter och att utöka antalet tankar.

Men satsningen blir betydligt större än så.

– Vi har funderat lite över sommaren och har ändrat våra planer. Vi vänder lite på saker och ting, säger Nils Hultkrantz på Stigbergets.

Till den nya lokalen köps det in ett nytt bryggverk på 4000 liter. Där är tanken att de vanligaste produkterna produceras. Bryggverket på 2000 liter blir kvar i nuvarande lokal och ska också användas flitigt.

– Tanken är att vi gör experiment, småbatcher och samarbetsöl på det mindre bryggverket, säger Hultkrantz.

Inledningsvis kommer nuvarande flaskningsutrustning att flyttas med till Ringön, och i nuvarande lokal görs inlednigsvis bara fat.

Den planerade burklinan ska fortfarande köpas in, men sker lite längre fram. Beernews berättade tidigare i år om att Stigbergets tänker satsa på 50-centilitersburkar.

De båda ölen West Coast och Amazing Haze har blivit mycket populära och finns på väldigt många Systembolag runt om i landet.

– De framgångarna har fått oss att tänka om lite. Vi brygger de ölen så mycket att vi har fått skära ner på export och leveranser till restauranger, samt gjort ett uppehåll med vår pilsner, säger Hultkrantz.

I det nya bryggverket kan de starta en ny batch var 90:e minut och när allt är på plats ska det gå att nå en årsproduktion på cirka en miljon liter öl per år. Med maximalt antal tankar kan produktionen nå ända upp till 2,5 miljoner liter per år.

– Men det är inget vi siktar på i nuläget, säger Hultkrantz.

Tills vidare fortsätter produktionen i dagens lokaler och i mars kommer det nya bryggverket.

– Vi hoppas på att kunna börja brygga på Ringön i början av april, säger Hultkrantz.

Planerna på ett ha en bryggeripub i dagens lokaler lever också vidare. Men det arbetet påbörjas inte innan det nya bryggverket är i drift.