Hit går pengarna när Beernews fyller år

Tre olika organisationer med tre olika inriktningar får ta emot de pengar som samlas in när Beernews firar ett år med ett välgörenhetsevent. Här är de tre.

Förhoppningen är förstås att kvällen ska dra in rejält med pengar till organisationerna som jobbar hårt för att förbättra saker och ting på olika sätt. Här följer en presentation av de tre organisationerna.

Linda Hellquist var den som grundade Giving People.

Giving People

Organisationen startades 2013 av Linda Hellquist. Verksamheten går ut på att lokalt hjälpa barnfamiljer som har det knapert ekonomiskt.

– Vi fungerar som en förmedling mellan de behövande och de som vill ge, säger Linda Gurenius på kansliet.

Organisationen har kontor i Malmö och Göteborg men jobbar över hela landet. Kläder, skor och mat är bland det vanligaste som saknas hos familjerna som söker hjälp via Giving People.

Nu planerar man inför julen då hjälpinsatserna brukar vara lite större.

– Vi vill hjälpa till så att det finns julmat och lite julklappar till barnen, säger Gurenius.

Mellan 10 och 20 familjer söker hjälp hos Giving People varje dag, och organisationen tror att ännu fler behöver hjälp.

– Vi vill växa långsamt för att hinna med och för att ha en balans mellan givare och mottagare. Därför syns vi inte överallt ännu, säger Gurenius.

Elin Carlsson startade FemAle.

FemAle

Det här initiativet startades av Elin Carlsson 2013 och handlar om att få fler tjejer intresserade av öl.

– Vi är ett sällskap som ses för att dricka öl, ordnar provningar och har bryggt några öl. Vi vill sprida ölkunskapen bland tjejer, säger Carlsson.

FemAle har haft ett uppehåll i samband med att hon själv har fött barn, men nu ska det sättas fart igen. På sikt är också målet att få in fler tjejer i ölbranschen.

– Vi vill göra saker på ett väldigt socialt sätt. Det är kul när vi gör provningar för bara tjejer. När det är med killar blir det gärna lite macho. Då vågar inte alla ställa frågor men på våra frågor vågar tjejer ta lite mer plats.

FemAle har genom åren bryggt öl tillsammans med Oceanbryggeriet och Beerbliotek.

– Vi är jättetacksamma för at få vara med här. Det blir en push till vår nystart och vi hoppas på att kunna köpa oss plats på något bryggeri för att kunna brygga mer öl.

Victoria Vega har jobbat med Nattvandrarna i många år.

Nattvandrarna

Organisationen har funnits under olika namn sedan 1989 och finns ute på stan i många svenska städer varje helg för att vara tillgängliga för ungdomar.

– Vi finns i åtta olika stadsdelar i Göteborg och vid större evenemang går vi samman och jobbar som en stor grupp, säger Victoria Vega.

Då kan det handla om utdelning av gratis korv och dricka till exempel.

Hon har nattvandrat i 15 år och gör det dels för gemenskapen, dels för att hon brinner för ungdomars välbefinnande.

– Vi vill finnas där som vuxna förebilder, det är inte alla ungdomar som har föräldrar som är närvarande. Vi lyssnar på problem plåstrar om ibland och bryr oss om, säger Vega.

Hon ser positiva tendenser bland unga när det gäller alkohol och kanske är det inte heller lika mycket bråk. Men ett problem växer sig större hela tiden.

– Tillgången på cannabis bara ökar, det är den vanligaste drogen. Det har gått om alkohol och dessutom brukar cannabis vara gratis de första gångerna för de unga, säger Vega.

En vanlig helg är det två-tre nattvandrare i varje stadsdel som är ute och träffar ungdomar.

– Vi vill gärna bli fler och behöver föryngra oss lite. Det är många som varit med länge och det vore kul med nya ansikten, säger hon.