Wakefield skapade sin egen ölstil

Bildspel

Bild 1 av 3

Jonathan Wakefield trivdes bra under sitt första besök i Sverige.

Han skapade en egen ölstil redan som hembryggare. Sedan dess har framgångarna bara fortsatt och nu planerar Jonathan Wakefield för en rejäl expansion i Miami.

Det var för nio år sedan ungefär som Jonathan Wakefield började att brygga det som kom att kallas Florida weisse. Berliner weisse med massor av frukt blev snabbt populärt, trots att han då inte ens hade ett eget företag.
– Florida weisse är en berliner weisse med massor av lokal frukt. Vi har frukter som stjärnfrukt, passionsfrukt, apelsiner och mango i Florida o det är sådant jag använder, säger han.
Hans hembryggda öl spred sig och blev mycket populära. 2009 bjöds han in till Cigar City för att brygga ett öl tillsammans med dom. Det ölet skulle släppas på Hunahpu Day och fick namnet Dragonfruit Passionfruit Berliner. Än i dag är det ölet världens högst rankade berliner weisse på ölsajten Ratebeer.
– Det blev en succé och vi brygger det ölet en gång om året fortfarande, säger han.
Men inte heller den framgången fick honom att satsa på ett bryggeri direkt.

– Jag hade ett annat bra jobb och hade ingen kommersiell erfarenhet av bryggningen. Jag ville avvakta lite och se om det gick att göra fler goda öl. Till slut sade jag upp mig och då började jag faktiskt på Cigar City, berättar han.

Där provade han på i princip alla arbetsuppgifter som går att hitta på ett bryggeri, men hela tiden fanns en tanke om att satsa på sin egen verksamhet. I februari 2015 släpptes de första ölen från hans eget bryggeri.
– Vi kommer att göra cirka 500 000 liter öl i år och med mig inräknat är vi sex personer. Men vi hinner inte med och klarar inte av att göra brygga så mycket öl som vi borde.
Sedan starten har det skaffats fler tankar och bryggeriets yta har utökats för att klara av den fatlagring som görs. Men det räcker inte.
Därför har han inlett ett helt nytt projekt. Ett nytt brygghus i närheten av dagens ska byggas och där ska det satsa mer.
– Det ska vara klart om 18 månader och där ska vi försöka brygga över två miljoner liter. Dessutom fortsätter vi att göra experimentöl i det nuvarande bryggeriet.

Mycket på gång alltså och när Jonathan Wakefield väl bestämde sig för att satsa har det gått fort. Men det är faktiskt inte bara suröl som bryggs.

– Vi gör alla möjliga stilar, bland annat gör vi lageröl. Men det märks inte lika mycket.
I takt med framgångarna har det blivit allt mindre bryggande för Jonathan Wakefield. Han har två bryggare anställda och de sköter numera om den dagliga produktionen.
– Men jag skriver fortfarande alla våra recept, säger han.