Stefan är pionjären som gör nysatsning

Bildspel

Bild 2 av 4

David de Courcy är säljare på Spike och en av de personer som Stefan Gustavsson nu samarbetar med.

 

De senaste åren har vägen inte varit spikrak för Stefan Gustavsson och Mohawk. Men nu är tanken att det ska sätta fart igen.

Gustavsson tillhör pionjärerna inom svensk hantverksöl. Redan i början av 2000-talet började han att importera öl och för tio år sedan började han att jobba på Grebbestads Bryggeri.

Men de senaste åren har han flera gånger råkat ut för motgångar.

– Det har varit psykiskt påfrestande men nu är det skönt att vara i gång igen, säger han om sitt nystartade samarbete med Spike Brewery i Göteborg.

Han började som hembryggare redan som 18-åring i slutet av 1980-talet, och då var hembryggarscenen en helt annan än i dag.

– Jag köpte färdiga kit där man tillsatte vatten för att få folköl. Sedan lärde jag mig snabbt att det gick att tillsätta socker för att få starkare öl, minns han.

Efter sex ganska misslyckade batcher, där han i alla fall försökte att dricka tre gick han tillbaka till butiken och undrade vad som var fel.

Men intresset dog inte ut av den lite tröga inledningen. Med hjälp av Tommy Sandström började han att brygga helmaltsöl 1993 och gick dessutom med i hembryggarföreningen.

– Det var svårare då, Internet var okänt och det var mycket svårare att hitta information, säger Gustavsson.

I den vevan var han dessutom på besök i Holland och där fick han upp ögonen ännu mer för öl.

– Jag provade bland annat Orval och det var en aha-upplevelse. Redan då ville jag börja att importera öl men ett sådant tillstånd var dyrt.

År 2000 blev det ändå ett importbolag tillsammans med Andreas Fäldt. Det var ett projekt som började bra men som slutade sämre. Man importerade brittisk och belgisk öl och hade roliga år, men ekonomin var inte den bästa.

– Det fungerade inte och det blev likvidation tre år senare. Då mådde jag dåligt och gick sjukskriven en tid, minns Gustavsson.

Han tog jobb som snickare i stället under några år, men ölintresset ville inte ge sig. Han fick höra talas om den bryggeritekniska utbildningen i Ludvika och sökte sig dit. Där tog ölkarriären fart på nytt.

– Jag började att jobba på Grebbestads Bryggeri redan efter en termin, medan jag pluggade, minns han.

Där hade han några bra år men lite längtade han till Göteborg och han var nyfiken på mer produktutveckling. Dessutom hade Mikkeller börjat sin resa.

– Mikkeller var en inspiration för mig och ett sätt jobb jag gärna skulle jobba på.

Stefan Gustavsson fick då kontakt med Sigtuna och Slottskällan och han började att göra sin produktutveckling hos Dugges. Det blev en del öl under respektive bryggeris varumärke innan det var dags för Mohawk att se dagens ljus 2010.

– Black Rocket Porter blev den första ölen för Mohawk och då startade jag ett bolag tillsammans med Wicked Wine.

Mohawk har genom åren varit ett uppskattat bryggeri, men resan har inte varit helt utan gupp på vägen.

– Det har alltid funnits en plan att ha ett eget bryggverk och det har varit väldigt nära att komma i gång. Men än så länge har det inte blivit så, säger Gustavsson.

I stället har han bryggt hos olika samarbetspartners. Under en period bryggde han hos Vega Bryggeri, men där blev det trångt och han fick flytta ut. Nu är det ett samarbete med Spike som gäller och där ska det ta fart under hösten efter att han fått vara hemma mycket under sommaren av familjeskäl. Dessutom hittade man asbest i väggarna vid en ombyggnation av bryggerilokalerna i våras, så av flera anledningar har Mohawks senaste satsning dragit ut lite på tiden.

– Nu har jag installerat mig hos Spike och vi har släppt vår New England-ipa Lushious på Systembolaget. Nu ligger jag på cirka 2000 liter i månaden men jag hoppas kunna tredubbla det till nästa år.

Dessutom blir det burkar som gäller för all den öl som Mohawk producerar hos Spike framöver.

Bryggaren Bernardo Gava är anställd gemensamt av Spike och Mohawk och det är en lösning som passar bra för Stefan Gustavsson.

– Jag kommer att brygga en del också, annars skulle jag sakna det. Men jag och Bernardo har en bra dialog och då behöver jag inte brygga.

Sedan var det förstås det här med varumärket och frisyren. Att namnet Mohawk kommer från Gustavssons frisyr har de flesta räknat ut.

– Jag lärde känna min blivande fru via punkare och blev bland annat kompis med en kille som varit med i ett band. Det inspirerade mig. Jag missade originalperioden för punken men har haft frisyren i tio år.

Det är inte bara musiken som lockar utan även det som punken står för har Gustavsson haft med sig i livet.

– Punk handlar om att våga göra sin egen grej, det gillar jag.