Minister krävs på svar efter Gergers utspel

Kritiken mot Systembolagets vd Magdalena Gerger fortsätter. Nu krävs näringsminister Mikael Damberg på svar om hennes brev till riksdagen.

Beernews berättade tidigare i dag om Systembolagets VD Magdalena Gerger och hennes brev till samtliga riksdagsledamöter. I brevet varnar hon bland annat för att tillåta gårdsförsäljning av öl och vin och menar att gårdsförsäljning skulle fälla hela det svenska alkoholmonopolet.

Moderate riksdagsledamoten Annicka Engblom kallade brevet för häpnadsväckande och i sociala medier har många kritiserat brevet och att Systembolagets VD blandar sig i politiska frågor.

Nu blir brevet också en fråga för näringsminister Mikael Damberg (S). Det är liberalernas Tina Acketoft, som bland annat sitter med i konstitutionsutskottet, som reagerat starkt på brevet.

”Att Systembolaget har som uppdrag att lämna information till allmänheten om de risker som är förenade med konsumtion av alkoholdrycker är uppenbart och något de flesta sannolikt ställer sig bakom. Men, att driva direkt lobbyism mot den lagstiftande församlingen i syfte att stoppa gårdsnära försäljning av alkoholhaltiga drycker kan inte vara förenligt med det uppdraget och borde rimligen ses som ett gravt övertramp av Magdalena Gerger”, skriver hon bland annat.

Acketoft i frågasätter starkt Gergers beteende och menar att frågan om detaljhandelsmonopolet inte är en fråga som Systembolaget skadriva i offentliga kampanjer.

Hon kräver svar på följande fråga från ministern:

”Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta i syfte att förhindra denna form av verksamhetsfrämmande opinionsbildning av statliga bolag?”