Stängt igen – Magnus summerar tuffa året

Magnus Rönnerup har haft ett utmanande arbetsår i Danmark. Foto: Ronny Karlsson.

Han bor i Sverige, men brygger öl i Danmark. Vi lät Magnus Rönnerup summera ett minst sagt annorlunda år i ett land som återigen stängt alla barer.

 

Det är snart fyra år sedan som Magnus Rönnerup började sin anställning på bryggeripuben Apollo i centrala Köpenhamn.

Där har han nu upplevt tre normala år och ett som inte liknat något annat. Så sent som i onsdags stängdes alla barer helt i landets största städer.

– Det har varit olika restriktioner hela tiden och det har varit snabba bud. Den senaste förändringen kom i måndags och började att gälla i onsdags. Många ställen sålde ut ölen jättebilligt bara för att bli av med den, säger han.

Stängningen innebär att Rönnerup också är permitterad. Igen.

– I våras och somras var jag permitterad i princip på heltid i fem månader. Jag var bara inne några dagar för att brygga eller fylla på någon serveringstank. Det blir nog samma sak nu, tänker han.

Apollo ligger mitt i centrala Köpenhamn och är granne med populära Tivoli. Ett normalt år är det massor av turister som stannar där för att äta och dricka öl, men det här året var det inte alls så.

– Sommaren var en katastrof och vi hade hoppats på att ta igen en del av det till jul. Att äta julefrukost är stort i Danmark, men restriktionerna med åtta till tio personer per sällskap stoppade alla företagen.

Precis som i Sverige har danska krogar haft restriktioner även när de har fått vara öppna. Stängning vid 22 och färre sittplatser har gjort att det inte varit möjligt att tjäna normalt med pengar.

Normalt sett brygger Magnus Rönnerup öl två till tre gånger per vecka. I år har det blivit runt fyra till fem gånger per månad i stället. Nu blir fokus på att se till att det finns öl att servera när de nuvarande restriktionerna försvinner.

– 3 januari kan vi öppna igen och vi satsar nog på att öppna 4 januari.

Rönnerup tror att Apollo haft det extra tufft då turister är en stor del av målgruppen. Dessutom säljs ingen öl på burk eller flaska, utan de enda ölen som skickas i väg är de som ska till de två systerkrogarna i andra städer, men även där är det stängt till efter nyår.

– Vi har nog haft det tuffare än till exempel Fermentoren som har en mer lokal ölpublik, tror Rönnerup.

Precis som i Sverige finns det också en debatt i Danmark om varför pubar drabbas hårdare än andra branscher.  Några tydliga svar finns varken i Sverige eller Danmark, men faktum kvarstår.

– Julhandeln är i full gång och det är så märkligt att man då stänger ner alla pubar samtidigt. Förra gången var det tydligare, då var bara livsmedelsbutiker och apotek öppna, nu är det svårare att förstå.