Robert brygger på stjärnspäckat bryggeri

Robert Bush har en lång karriär i bryggarbranschen och är idag bryggare på Blue Coast Brewing Company i franska Nice. Foto: Pressbild

Nere i franska Nice finns numera ölpionjären Robert Bush på Blue Coast Brewing Company – ett bryggeri som ägs av ett gäng sportstjärnor, amerikanska investerare och ambassadörer.

Robert Bush är en av pionjärerna i svensk hantverksöl och mannen som skapade Grebbestads Bryggeris Lunator bland annat. Efter ett antal år där han utöver Grebbestads även jobbat på Eskilstuna Ölkultur och det som sedermera skulle utvecklas till Nils Oscar blev han 2016 tillfrågadad han om han ville bli bryggare på ett nytt bryggeri i Nice. Och efter ett besök över en helg var saken biff.

Bakom det nya bryggeriet Blue Coast Brewing Company stod formel 1-stjärnor som Jenson Button, Daniel Ricciardo och David Coulthart, rallyföraren Andreas Mikkelsen, ambassadörer, amerikanska investerare med flera.

– Jag gjorde bort mig det första jag gjorde när jag träffade dem och inte kände igen dem. Men jag är ju bara intresserad av fotboll, säger Robert och skrattar.

När kontraktet var klart dröjde det några månader, men i februari 2017 flyttade han ner till Nice och en tom lagerhall på 800 kvadratmeter och smått orimliga ägarönskemål om en öl klar till Monaco Grand Prix tre månader senare.

– De trodde att det skulle gå snabbt, men det var helt omöjligt. Jag fick bryggverket först i maj. Så de första ölen bryggdes på italienska Baladin för att bli klar till GP.

– Det skulle vara en IPA. Den var ganska nedtonad med svenska mått mätt, men de tycker att allt som inte är ”vanlig” öl är crazy beer här nere. Sen ville de ha en blonde till tjejerna …

Med tiden har ölen blivit lite mer utmanande. För några månader sen fick man ett uppdrag att brygga en öl med pressmassor från olivoljeproduktion.

– Jag tänkte att det blir ju en skumdödare och visste inte hur det skulle gå till. Men jag hällde bort så mycket olja som det gick och la det i mäsken. Efter nån vecka smakade jag på den och den var faktiskt ganska bra, lite avrundad i smaken och doftar och smakar oliv utan att vara oljig.

Bryggverket som kom i maj 2017 var på 500 liter. Det byttes ut 2018 mot ett på 2500 liter. Samtidigt köptes tankar på 7500 liter, för att ”det är ju högt i tak och får plats”, vilket har gjort att det blir långa bryggdagar för Robert.

– Klockan fyra på morgonen mäskar jag in via en app hemifrån och när den batchen är klar på förmiddagen så går nästa igång. Sen kör jag den tredje batchen dagen därpå. Vi skulle haft ett större bryggverk, det blir jobbigt med dubbelpassen, säger han.

Med nuvarande utrustning producerar bryggeriet 220 000 liter öl per år.

Robert trivs bra i Nice och han har inga planer på att återvända till kalla Sverige igen. Han gillar värmen, även om Frankrike och fransmännen inte alltid verkar imponera på honom.

– Fransmännen är som de är, vi har helt olika syn på saker och ting. Jag gillar att komma tidigt till jobbet och jobba hela tiden. Lunch äter jag vid bryggverket. Här tar de två timmars lunch och det räcker med att det kommer en leverans för att de ska visa upp hela bryggeriet och ta en öl med budet. Efter jobbet vill de hänga kvar och snacka medan jag bara vill gå hem.

– Men jag räknar med att vara kvar tills jag pensionerar mig. Tjejen bor också här periodvis, även om hon är hemma i Sverige en del också. Däremot skulle jag gärna göra collabs med svenska bryggerier, säger han.

Samtidigt erkänner han att han börjat sova längre, så lite av skillnaderna kanske håller på att slipas bort …

Coronapandemin ställde till med en hel del bekymmer för Blue Coast som för så många andra bryggerier.

– Jag gick hemma tre månader, men jag har en balkong med söderläge som jag tillbringade mycket tid på. Jag skriver på en vinbok och kunde jobba mycket med den då. Nu är det mest på helgerna som jag kan skriva.

Försäljningen på krogar försvann med corona och nu satsar Blue Coast på supermarkets i stället, på samma sätt som svenska bryggerier satsat på Systembolaget för att klara sig under pandemin. Och nu har man även börjat med burkar.

– När vi startade bryggeriet sa säljarna att vi måste ha flaskor och att ingen ville ha burk, det är för snobbigt här. Men även om det finns rika så är de flesta faktiskt bönder. Så nu hyrde vi in en burkanläggning och gjorde fyra öl på burk. Jag hoppas att vi kan fortsätta med det.