Systembolagets plan för julhandeln

Systembolaget uppmanar nu sina kunder att följa de regler som gäller i julrushen. Foto: Systembolaget,

Räkna med att många vill besöka Systembolaget den närmaste tiden. Så här vill man att du beter dig om du ska besöka en butik.

Systembolaget går mot ett rekordår när det gäller ölförsäljning. Fjolårets siffra på drygt 260 miljoner liter kommer att slås med marginal, och de kommande två veckorna är några av de mest intensiva under året.
Nu vill Systembolaget uppmana alla kunder att tänka sig för i coronatider.

– Tillsammans med kunderna skapar vi en tryggare handel. Tänk på att planera ditt besök på Systembolaget och undvika att handla dagarna närmast julafton och nyårsafton om det är möjligt. Genom att välja en dag i början på veckan eller tidigare på dagen går det att undvika större kundtillströmningar. Det kommer betyda mycket för tryggheten och hälsan, säger Anders Porelius, presschef Systembolaget.

Det finns en möjlighet att köpa sin öl digitalt och även att få hemkörning av produkterna i bland annat storstadsområdena. Men fortfarande besöker de allra flesta kunderna en fysisk butik.

Systembolaget kommer att ha kö-värdar som förhindrar att det skapas trängsel och att rätt avstånd hålls. Genom skyltar i entréer, kassor och lappar på golven kommer man att påminna om vikten av att hålla avstånd och man ska försöka att hålla så många kassor som möjligt öppna.

I den nya Ölstudion testas dessutom ett nytt digitalt kösystem, där kunden kan vänta utomhus på sin tur efter att ha scannat av en qr-kod.

Så här vill Systembolaget att kunderna beter sig de närmaste veckorna:
– Välj en tid då färre besöker oss. Då blir det enklare för alla att hålla avstånd och risken för köer i och utanför butiken minskar.
– Bestäm i förväg vad du ska handla. Är du förberedd blir besöket i butiken kortare. Det hjälper oss att undvika köer och underlättar för oss alla att hålla avstånd.
– Kom ensam till butiken. Då blir det enklare för alla att hålla avstånd. Om du har sällskap av någon, vill vi att bara att en person går in i butiken och handlar.