Magnus blev bryggare på andra sidan sundet

Bildspel

Bild 1 av 5

Magnus Rönnerup har nu varit ett halvår på Apollo i Köpenhamn.


 

Magnus Rönnerup är skåningen som pendlar över sundet för att brygga öl. På Apollo är utmaningen att brygga öl som passar de många turisterna.

Rönnerup började sin bryggeribana på Stockeboda och driver också sitt eget lilla bryggeri Living Dead. Men jobbet på Bryggeriet Apollo precis vid Tivoli i Köpenhamn är hans första heltidsjobb i branschen.

– Jag började i januari och känner att jag kommit in i det här ganska bra.

Rönnerup är ansvarig för bryggeriet och för vilka öl som tas fram. Apollo Pilsner ska alltid finnas på bryggeripuben och är den öl som produceras klart oftast. Utöver det görs en månadens öl samt två andra brygder som Rönnerup får ta fram precis som han vill.

Med ett bryggverk från 1950-talet och enbart öppna jäskärl blir han dock lite begränsad i vad som går att brygga.

– De flesta av våra öl ligger mellan 4,6 och 6,0 procent. Det går heller inte att använda hur mycket humle som helst i bryggverket, säger han.

Att vara bryggare är ofta ett ganska ensamt jobb, i alla fall på mindre bryggerier. Men Magnus Rönnerup får träffa väldigt mycket folk på sitt arbete. Bryggverket är placerat mitt i lokalen vid Vesterbrogade och det är många turister som kommer dit för att äta och dricka gott varje dag.

– Jag dubbelbrygger ganska ofta och då blir det arbetstid när restaurangen är öppen. Folk är nyfikna men kunskapen skiljer väldigt mycket. En del frågor väldigt detaljerade saker medan andra tror att bryggverket är jästankar, säger han.

Han säger också att han aldrig har blivit fotograferad så ofta som under de senaste månaderna.

– Fast jag tror att jag är en ganska social person, det känns helt okej att ha folk här medan jag jobbar.

Under sommaren samt vid julmarknaden på Tivoli är det som mest besökare. Då går det förstås också åt mest öl. Apollo har också servering inne på Tivoli-området och dessutom levereras öl till tre andra restauranger med samma ägare.

– Det blir ungefär 100 000 liter på ett år. Vi hade lite strul i våras och tappade en del fart men nu börjar vi komma ifatt, säger Rönnerup.

Trots sitt heltidsjobb har han inte gett upp arbetet med Living Dead. Hans hobby projekt har fått vila under våren men framöver ska det ta fart igen.

– I höst ska jag börja brygga igen och det skulle vara kul att få in min öl på Systembolaget. Jag brygger en hel del ipa och stout hemma, det blir lite annat mot det jag gör här.

I väntan på det har han en hektisk sommar på Apollo.

– Det är ganska väderberoende men nu har det varit bra fart. Restaurangen har väldigt mycket bra viner också men det är allt fler som väljer öl.