Danmark öppnar upp – men turisterna saknas

Efter en hel del tid hemma som permitterad jobbar nu Magnus Rönnerup heltid igen på bryggeriet i centrala Köpenhamn. Foto: Ronny Karlsson.

Danmark öppnar upp och för Magnus Rönnerup är det heltid som gäller på Bryggeriet Apollo sedan en tid tillbaka. Men fortfarande är det en bra bit kvar till normaltillstånd.

 

Sedan pandemins start har Magnus Rönnerupd bryggarliv på Bryggeriet Apollo i centrala Köpenhamn sett annorlunda ut. Han har jobbat deltid, han gått hemma och sett allt som går att se på Netflix.

Men sedan en dryg månad är han tillbaka på heltid.

Det innebär dock inte att allt är som det brukade vara.

– Normalt sett brygger vi en eller två gånger per vecka. Så är det inte nu, och vi dubbelbrygger inte öl som vi brukar dubbelbrygga, säger Rönnerup.

1000 liter öl per batch handlar det om och ölen säljs förutom på bryggeripuben precis vid Tivoli i Köpenhamn också på ett litet antal pubar runt om i landet.

Så här mitt i semestern dyker det upp svenskar och norrmän i baren, men inte så många andra nationaliteter.

Magnus Rönnerup jobbar återigen heltid på Bryggeriet Apollo i Köpenhamn, men än så länge saknas många av turisterna.

– Vi brukar ha en massa asiatiska turister här, men de verkar inte komma i år. Det händer att vi ser andra nationaliteter än svenskar och norrmän, men det är inte ofta.

Under långa perioder under pandemin var Rönnerup permitterad på heltid eller deltid, men för cirka en månad sedan var det slut med de statliga stöden.

Det innebär heltidsjobb även om bryggningen inte går på högvarv.

Apollos pilsner och brown ale är de öl som bryggs mest och de finns alltid tillgängliga i bryggeripuben vid Tivoli. Utöver det finns det alltid en eller två experimentbrygder att prova, men med ett bryggverk från 1950-talet finns vissa begränsningar, när det gäller till exempel humlemängd.

Men de begränsningarna kan han leva med.

– Det fungerar jättebra, jag trivs bra i bryggeriet och sköter det på egen hand. Det är en hanterbar storlek på bryggverket.

Men en timma dörr till dörr från hemmet i Arlöv till bryggeriet i Köpenhamn känner Rönnetup att han lika gärna kan pendla till Köpenhamn som till någon skånsk stad. Dessutom kan han efter jobbet ta del av utbudet i en av Europas bästa ölstäder.

– Jag hoppas att det ska  bli som vanligt igen med många gäster. Vissa fredagar är det som det brukade vara, men vi märker på luncherna och de flesta kvällarna att det kommer att ta tid att hitta tillbaka hela vägen.

Nu hoppas han och övriga på bryggeriet att det ska ta bättre fart under resten av sommaren. men den riktiga rushen med turister lär dröja till nästa år.