Magnus har fått en nytändning hemma

Bildspel

Bild 1 av 3

Magnus Rönnerup har fått en nytändning när det gäller att brygga hemma.

Veckans Hembryggare är Magnus Rönnerup. Han berättar bland annat om när han målade väggarna med stout.

Magnus Rönnerup jobbar på Apollo Bryghus i Köpenhamn, men driver också sitt eget lilla bryggeri Living Dead. Men hembryggningen finns det fortfarande en del utrymme för och där har han fått en nytändning.

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Jag var från början en whiskynörd som lovade mig själv att aldrig bli en ölnörd. Med facit i hand så kan jag väl erkänna att det gick sådär. Efter att ölintresset växt mer och mer för varje några år så tyckte jag det var dags att prova göra det själv. Sen att det skulle hålla på så många år och att det skulle leda till att jag numera jobbar som bryggare på heltid hade jag väl knappast räknat med.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?

– Just nu är det många timmar. Men jag hade ett långt uppehåll på tre år. Men i oktober började jag brygga igen efter att jag fick en spark i … Men nu brygger jag ungefär två batcher varannan vecka. Har en lång lista på öl jag velat brygga men som inte blivit av, så jag jobbar ikapp det nu.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Jag vet inte riktigt om jag tycker det är så svårt egentligen. Det svåraste har varit att hitta tiden och att motivera sig själv att brygga 25 litersbatcher istället för som på jobb där jag brygger 1000 liter. Sen är jäsning ett problem om man brygger så pass mycket som jag gör nu då jag bara har plats för en hink i min jäskyl. Så man får anpassa sig efter det.

 Vilket av dina öl är det bästa du bryggt?

– Jag är väldigt nöjd med min imperial stout ”Beware of the Shadows”, men även en IPA (Not Dead Yet) som jag bryggde till min 40-års fest.

5. Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Westmalle Trippel tror jag att jag får säga där.

6. Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?

– Jo det har väl funnits lite drömmar om det hela, men har inte kommit längre än just drömmar hittils. Nu jobbar jag som bryggare i Köpenhamn och trivs bra där.

7. Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Lägg inte förmycket pengar på bryggverk i början. Jag brygger fortfarande med en kastrull och en stor kylväska att mäska i. Det behöver inte vara svårare. Lägg hellre lite pengar på en kyl att jäsa i så du kan kontrollera jästemperaturen.

8. Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Förutom att glömma stänga kranen på jäshinken innan man häller i vörten för jäsning? Jag hade vanligt jäsrör en gång när jag bryggde en stout. Det slutade med att locket på hinken vek sig och stout sprutade upp på väggen. Numera kör jag i storts sett blow-off tube på alla öl jag brygger för att vara på säkra sidan. Jag har säkert gjort många större misstag än så men måste ha förträngt dom.

Antingen eller …

Ljust eller mörk: Mörk

Kastrull eller bryggverk: Kastrull

Flaska eller fat: Fat

Pub eller hemma: Pub

Session eller imperial: Imperial

Surt eller beskt: Ja

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Något mellanting. Men okej, måste jag välja så Omniopollo.