Skånebryggerier flyttar ihop i Höganäs

Folket från Viken Bryggeri och Kullens Bryggeri samlade i det nya gemensamma bryggeriet. Foto: Privat

De två Skånebryggerierna Viken Bryggeri och Kullens Bryggeri gör nu gemensam sak. I framtiden kommer de att husera under samma tak.

Både Viken och Kullens är i behov av nya produktionslokaler och när Kullens kontaktade Viken var det inget svårt beslut. De två bryggerierna samarbetade sen tidigare redan med inköp av glas och malt.

– Vi har växt ur lokalen som vi har i dag. Så det var väldigt bra tajming när Kullens hörde av sig förra sommaren och sa ”vi ska bygga nytt, vill ni dela lokal med oss?” För oss var det perfekt. Vi hade redan börjat samköpa malt och glas med Kullens, säger Mats Nilsson, en av Viken Bryggeris fyra ägare.

Men även om bryggerierna ska befinna sig under samma tak, så blir det inget gemensamt varumärke och bryggverk och jästankar står respektive bryggeri för själva, trots att i alla fall ett gemensamt bryggverk kanske hade varit rationellare.

– Vi har ju redan grejorna och vi brygger idag under vår kapacitet, vi behöver inte ett större bryggverk. Sen blir det flexiblare, vi kan brygga när vi vill och det blir inga diskussioner om städning. Var och en sköter sitt, förklarar Mats Nilsson.

Både Viken och Kullens kör idag med ombyggda mjölktankar på 900 liter som bryggverk. Sen har Vikens ett antal 1000-liters trycktankar samt spiedeltankar på 625 liter.

– Tanken är att gå över till fler trycktankar, men vi har växt dynamiskt utan stora investeringar. Vi har samma filosofi, vi och Kullens, vi låter det ta tid.

Men det kommer trots allt bli en del gemensamt, och då inte bara att man kan hjälpas åt med småsaker på två bryggerier där ingen jobbar heltid. Den nya produktionslokalen, som ska heta Brygghallen, ska ligga i ett industriområde i Höganäs och bryggerierna kommer att ha ett gemensamt taproom.

– Jag tror att det blir väldigt bra, tanken är att det ska bli en mötesplats för alla ölintresserade. Något regelrätt taproom har det inte funnits i Höganäs innan, det är bara Höganäs Bryggeri som haft några tillfälliga arrangemang.