Skånska bryggerier byggde nytt bryggeri

Magnus Börjesson på Kullens Bryggeri tappar upp en öl. Foto: Bengt Thorn

Förra året beslutade sig Kullens bryggeri för att flytta ihop med Viken Bryggeri i Höganäs. Magnus Börjesson på Kullens är nöjd med samarbetet.

Idag är produktionen i full gång i Höganäs, men det handlar inte om något samgående. Båda bryggerierna har egna uppsättningar av det mesta.

– Vi har egna bryggverk, skilda jäsavdelningar, men har upptappningen tillsammans, säger Magnus Börjesson.

Det blev ett rejält bygge när bryggeriet byggdes ut, tre våningar totalt. Foto: Bengt Thorn

Han äger byggnaden, som byggts upp från grunden i anslutning till andra lokaler som han äger. De mesta har de gjort själva.

– Jag tror att vi är rätt så udda och har inte gått in med så mycket pengar från början. Det har fått ta tid. Vi bygger väldigt mycket själva och tar hjälp av kompisar.

– Jag brukar säga att om allt skiter ska jag kunna låsa dörren och därifrån utan att vara ledsen. Så lite pengar har vi satt in.

Volymerna är små, Kullen gör runt 10000 liter om året, Viken några tusen till, så än så länge har det inte räckt till några löner. Allt görs på fritiden.

– Ambitionen är att hålla ner kostnaderna och de få tusenlappar som kommer in återinvesteras.

I sommar har man haft ett taproom öppet några dagar i veckan, att fortsättning följer nästa sommar är redan klart. Men eventuellt redan innan dess.

– Vi har en del tankegångar, men sen är ju dilemmat med att vara åtta som bestämmer. Troligtvis blir det öppet en gång i månaden fram till jul. Så går snacket nu i alla fall.

Bryggverket består av omgjorda mjölktankar.