Höganäs släpper exklusiv fatlagrad rom

Är det exklusivt så kostar det. 1990 kronor kommer High Nose att kosta. Foto: Pressbild

När Höganäs Bryggeri köpte ett gäng träfat för sitt Ghostbarrel-projekt för några år sen var faten inte tomma, de innehöll exklusiv rom. Nu har Höganäs satt sin egen prägel på den.

Det var 2017 som Höganäs gjorde sitt hyllningsöl till den lokala bygden. Ölet var en fatlagrad barleywine som sedan auktionerades ut för upp till 5000 kronor per flaska. Faten från Ghostbarrel kom från Don Pancho och det var inga tomma tunnor som skramlade där.

– De kom med en fantastisk då tolvårig rom, som vi sen har förädlat på bästa sätt under flera år. Det gick åt mycket blod, svett och tårar för att hitta rätt, säger Lukas Östberg på Höganäs Bryggeri.

– Det är viktigt att poängtera att det inte är vi som destillerat utan Don Pancho, han är en legend i romvärlden.

Rommen, som heter High Nose, har legat på fat i tre år och då inte samma fat som de kom i. Olika fat har fått olika smaksättningar, nån har fått vanilj, nån annan cacao nibs. 

– High Nose är väldigt speciell. Vi har haft många rommakare här som har testat den och de var väldigt förtjusta, säger Lukas.

– Jag tycker att Systembolagets provare verkligen har fångat den bra, komplex, kryddig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av aprikosmarmelad, vaniljfudge, apelsinchoklad, ceder, rosmarin och arrak. Den är på 53 procent, så den är rätt stark en lite skvätt vatten kan kanske göra den lite rundare. Vi vägrar tillsätta socker, så sockerhalten på 8 procent är naturlig. Jag tycker att den är en fantastisk jävla rom …

Priset på High Nose snuddar 2000 kronor. Men Lukas tror inte att det blir några problem att bli av de 1128 numrerade flaskorna. 

– Jag ska inte jämföra med andra, men det finns andra producenter som har sålt dyrare spritsorter. Det är ju inte ovanligt eller konstigt. High Nose har inte varit billig i inköp och grunden för den är världens bästa rom. Det är inte vi som har destillerat den, så jag tror inte att jag behöver vara orolig.

Med någon regelrätt romproducent kommer inte Höganäs att bli, det här var en one off och nu är det fullt fokus på öl igen.

– Nej, det inte mer sprit. Det drar på som attan med julöl nu, även om vi som vanligt inte kom med i det ordinarie julsläppet. Det är är alltid nåt vi missar. En gång av åtta har vi varit med … Men den kommer i det vanliga lokala sortimentet nu i stället.