Succé när Höganäs bjöd in till auktion

Bildspel

Bild 1 av 4

Joakim Bengtsson från Antikrundan var den som höll i den populära auktionen. (Foto: Lise Hougs Östberg)

Helgens auktion hos Höganäs Bryggeri blev en stor succé. Nu går hela överskottet från helgen till cancerforskning.

Beernews har tidigare berättat om auktionen på specialölet Ghost Barrel, ett amerikanskt barley wine som lagrats på utvalda romfat i nedlagda gruvschakt i Höganäs och sedan buteljerats på klassiska Höganäskrus.

I helgen var det auktionsdags och intresset var enormt.

– Det blev fullt på platserna för at kunna bjuda via webben och det var nog uppemot 300 personer som var på plats hos oss, säger Lukas Östberg på bryggeriet.

Sammanlagt var det 60 flaskor som auktionerades ut och buden var många. Den första flaskan såldes för 1200 kronor och den blev faktiskt den billigaste av alla.

– Inget annan flaska stannade under 1700 kronor och den som gav mest var flaska nummer ett som såldes för 5000 kronor, säger en mycket nöjd Östberg.

Eventet visades live på Youtube och det fanns även möjlighet att vara med och bjuda via en av montrarna på Örebro Öl- och Whisky Festival.

Nu kan Östberg också avslöja att hela överskottet ska gå till välgörenhet.

– Vi gick inte ut med det innan utan vi ville att själva produkten skulle vara drivande i auktionen.

Nu i efterhand kan han dock konstatera att det stora intresset kommer att ge pengar till en speciell typ av cancerforskning som ligger honom varmt om hjärtat.

– Vi har inte räknat samma allt än, men det kommer at bli en rejäl slant över som vi kan skänka bort, säger Östberg.

Ghost Barrel är det dyraste öl som någonsin producerats på Höganäs Bryggeri. Speciella romfat hämtades in från Panama, och bara keramikflaskorna, de klassiska Höganäskrusen, kostade runt 350 kronor per flaska. Men tack vare det stora intresset för auktionen blev det pengar till välgörenhet och de som bidrog till det fick i utbyte ett väldigt exklusivt öl.

– Allt har varit väldigt lyckat. Och till de som köpt ölen vill jag rekommendera att lagra den i något år. Då kommer den att bli ännu bättre, säger Östberg.