Miljonsatsning på nya humlesorter

Nya humlesorter med bättre motståndskraft och med smaker som kunderna vill ha. Det är målet med en miljonsatsning i USA.

Det är bryggarorganisationen Brewers Association som gör en storsatsning på humle. Det satsas motsvarande fem miljoner kronor under resten av året och under 2018, och tanken är att stasningen sedan ska leva vidare.

– I många år har vår bransch haft svårt att systematiskt flytta sorter från teststadiet till en kommersiell nivå, säger Chris Swersey på Brewers Association till sajten Good Beer Hunting.

Målet är att få fram nya humlesorter som ska tåla sjukdomar bättre. Humlesorterna ska dessutom ha smaker och arom som matchar efterfrågan från bryggerier och kunder.

Satsningen kan ta ända upp till tio år men målet är att de humlesorter som kommer fram ska släppas fria och vara tillgängliga för alla odlare utan kostnad.

Satsningen kommer i ett läge där USA är störst i världen på humleproduktion, men där odlingarna blivit mindre effektiva och priserna har skjutit i höjden.

2009 gav humleodlingar i snitt 2,4 pounds per hektar, men i år är den siffran nere i 1,8 pounds. Under samma tidsperiod har humlen också blivit 70 procent dyrare.

Läs hela artikeln här.