Öl och äventyr på krav-märkt bryggeri

Bildspel

Bild 1 av 3

Dennis och Anders Malmberg har sitt bryggeri i en nedlagd liftstation.

 

Öltillverkning och äventyrspark. Den kombinationen har varit lyckad för Sveriges första krav-märkta bryggeri.

Det är hälsingebryggeriet Organic Smash som står bakom satsningen.

– Vi vill växa även om det är svårt att säga hur mycket. Men de båda projekten hjälper till att sälja varandra, säger Anders Malmberg.

Det är han och brorsan Dennis som står bakom bryggeriet. Planerna växte fram så sakteliga och efter att under en period planerat för ett destilleri i en gammal såg, så blev det ett bryggeri i en gammal liftstation. 2015 började satsningen.

– Då hade vi aldrig bryggt öl. Vi läste en massa böcker och bryggde massor med öl på ett bryggverk på 30 liter. Vi bryggde tre gånger i veckan och gjorde ett 80-tal olika öl under den våren, säger Anders Malmberg.

Ett av de första ölen som blev bra kallades för Electric Boy APA och det var ett öl med en malt- och en humlesort. Det inspirerade duon till att bara brygga öl på det sättet och blev dessutom en del av bryggerinamnet. Smash står för single malt and single hop, och så har man fortsatt att jobba.

Organic blev en naturlig del då bröderna gillar ekologiskt och bara köper sådana varor både till bryggeriet och privat.

– Dessutom blev Organic Smash ett namn som fungerar över hela landet, säger Anders Malmberg.

12 december 2015 såldes den första ölen. När bryggeriet startades höll man inedningsvis till i ett garage. Men så fick man upp intresset för en övergiven liftstation i hemmaorten Orbaden, söder om Ljusdal.

– Det hade 4,5 meter i takhöjd och det fanns plats för en servering. Vi rev det mesta och byggde nytt och nu är det en jättebra lokal.

Där bryggs det i dag cirka 550 liter vid varje batch och det finns dessutom en bryggeripub i samma lokal. Under 2016 byggdes det dessutom en äventyrspark i anslutning till bryggeriet.

– Vi har alltid gillat bergsklättring och det var inspiration. Från vår servering kan man i dag både se bryggeriet och äventyrsparken, säger Anders Malmberg.

Organic Smash är också först i Sverige med att vara ett krav-märkt bryggeri. Det ställer höga krav och innebär att man måste ha 100 procent ekologiska råvaror och använda miljövänliga rengöringsmedel.

– Det är ganska stora krav, det inkluderar också eco-driving och anställdas villkor. Men det har varit viktigt för oss och vi blev förvånade över att vara först med det.

I dag bryggs det sju olika öl, varav en är en folköl. Det planeras också för en lättöl. Årets produktion landar runt 30 000 liter.

– Under hela förra året byggde vi äventyrsparken, det är först i år vi har hunnit med lite försäljning, säger Anders Malmberg.

Sommaren är högsäsong för bryggeriet och hela anläggningen, men det blir en del del bokningar även under andra tider på året. Det har visat sig vara en klok satsning att inte bara ha öl i den gamla liftstationen.

– Vi får hit fler än bara de som vill dricka öl, säger Malmberg.