Äkta glädje efter positivt namnbeslut

Det har tagit nästan ett år. Men nu är det klart att Fredrik Lennström får kalla sitt bryggeri för Ä.K.T.A Öl.

Beslutet togs i förra veckan och var förstås positivt för Lennström och hans bryggeri utanför Hallsberg.

– Det känns jätteskönt men jag förstår inte varför dte har tagit så lång tid.

Beernews skrev i slutet av förra året om hur drift- och servicenämnden i Hallsberg satte stopp för Lennström när det gällde flera namn. Bryggeriet skulle inte få heta Ä.K.T.A Öl och dessutom ville nämnden stoppa ölnamnen Swepa och Ipale för at de ansågs vara fantasinamn.

Lennström överklagade direkt beslutet till länsstyrelsen och även om beslutet tog tid så var det till hans fördel när det äntligen kom.

– De gick helt på min linje båda vad gäller bryggeriet och de två ölen. Nu har jag fått allting godkänt.

Den långa väntetiden har dock påverkat honom negativt. Det har varit svårt att marknadsföra ett bryggerinamn som eventuellt kunde stoppas och det har blivit dyrare att till exempel beställa etiketter i små volymer i väntan på ett beslut.

– Det har inte varit bra, men nu får jag jobba på fullt ut och försöka ta igen en del, säger Lennström.

Under hösten fick han dessutom återkalla en del öl från Systembolaget på grund av en infektion, så verksamheten har verkligen inte gått på räls. Men kanske har det vänt nu.

Med beskedet från länsstyrelsen kan han lägga den konflikten bakom sig och lägga allt krut på bryggeriet. Årets produktion på cirka 6000 liter ska öka under nästa år, även om han vill växa med kontroll.

– Det ska ske i lagom takt och allra viktigast är kvaliteten. Det finns så många duktiga bryggare därute och det finns inga genvägar, säger han.

Nyligen fick han också besked från Systembolaget att han kommer in i en tredje butik och det i det välbesökta köpcentrat Marieberg utanför Örebro. Dessutom har han gjort klart med såväl ICA som Coop om att sälja folköl och lättöl i regionen.

– Jag har tagit fram en lättöl som jag är riktigt nöjd med och efter jul ska det finnas en folköl också, säger han.