Närkebryggeri lägger ner sin öltillverkning

Fredrik Lennström går nu över till att tillverka sprit i stället för öl. Foto: Ronny Karlsson

Utgifterna ökar och inkomsterna minskar samtidigt som tiden inte räcker till. Så nu har Fredrik Lennström på Sibbetorps Gård fått nog och lägger ner öltillverkningen.

Sibbetorps Gård startade 2016 i närkingska Pålsboda och redan tidigt fick han problem med drift- och servicenämnden i Hallsbergs kommun som inte ville tillåta honom att använda varumärket Ä.K.T.A Öl samt ett par ölnamn

Det löste sig dock till slut, men nu är det andra problem som är anledning till att Sibbetorps Gård ska sluta producera öl.

– Jag har en fast anställning och har aldrig tagit ut en krona från bryggeriet, jag brukar säga att det är en hobby som spårat ut. Men efter det som har hänt i år med energi- och råvarupriser är det ingen idé att hålla på längre, säger Fredrik.

– Det kostar bara massa pengar att hålla på och det blir inte tid över för något annat. Jag har i princip gjort allt själv på bryggeriet. Det är inte så kul längre.

Än finns ölen att köpa på bolaget, men på frågan om när sista batchen bryggs svarar han att den antagligen redan är bryggd.

– Jag har en pall kvar med öl som jag rullar ut till Systembolaget allt eftersom, sen får vi se när Systembolaget sätter stopp när de inte får några leveranser längre.

– Men det är med lite sorg, jag har hållit på med det här varumärket i sex år, fortsätter han.

Företaget som sådant försvinner inte och utrustningen blir kvar. För nu har Fredrik registrerat ett nytt varumärke, men den här gången handlar det inte om öl utan sprit.

– Vi köpte en destilleringsapparat, även om vi inte riktigt kommit igång än. Vi har bara bränt en batch gin än, men tanken är att styra över till det och se om det finns någon ekonomi i det i stället. Det visar sig.

Spriten säljs under namnet Närkes Destilleri och trots att varumärket är färskt så finns även lagrad sprit klar för försäljning.

– Det är sprit som vi brände på gammal öl, den har legat på olika ekfat i tre år nu. Det var på det viset vi gled in på spriten från början.

Ölen då, ja, det får framtiden utvisa. Fredrik vet inte själv hur det blir.

– Inget är för evigt för mig, jag tror nog att vi kan återkomma i någon form.

– Jag ångrar inte något, det här har varit jättekul och en bra erfarenhet.