O/O:s fatlagrade det öl som avgjorde för Erik

Erik Höglund till höger tillsammans med kollegan Marcello Milli.

Nu är året snart slut och som vanligt har vi bett ett antal bryggerier svara på en enkät.

Den här gången är det Erik Höglund på Beerium Kraftölsbryggeri som besvarar våra frågor.

Vilket svenskt bryggeri har imponerat mest på dig under 2022? 

– Det har varit många! Det är roligt att se vilken kvalitet som kan skapas hos svenska hantverksbryggerier. Om jag skall välja ut ett bryggeri måste jag ändå säga O/O där avgörandet faller på deras Bourbon-fatlagrade barley wine. Årets dryckesupplevelse!

Vilken blir den viktigaste politiska frågan för bryggerier under 2023?

– Det är egentligen en kombination av differentierad alkoholskatt (som är absolut viktigast) och energipriser. Sedan är det alltid önskvärt att se över Systembolagets sortimentsregler i Lokalt & Småskaligt. Så som det ser ut idag är begränsningarna i det sortimentet hämmande för flera bryggerier och transparensen lite si och så.

Lågkonjunkturen är här och under hösten har en del bryggerier lagt ner sin verksamhet. Förändrar ni något under 2023 på grund av det ekonomiska läget?

– Vi har under lång tid arbetat för att hålla nere våra fasta kostnader och endast tagit de expansionssteg som vi mäktar med. Detta gynnas vi av idag. Vår stora investering skedde under förra året i och med samarbetet med Lilla Edets Bryggeri och bildandet av Göta Älvdalens Brygghus. Ett stor investering i tid, arbete och pengar men rätt väg framåt. Vi fortsätter med arbetet att hålla med de fasta kostnaderna och försöker hitta effektiva lösningar för att hålla nere driftskostnader

Vilket blir det största projektet för ert bryggerier under 2023?

– Det känns som att 2023 blir ett balansnummer där det största projektet blir att fortsätta bygga en sund ekonomi och bereda sig för bättre ekonomiska tider. 2023 är inte året för storslagna projekt.

Vilken ölstil vill ni helst brygga mer av under 2023?

– Gärna fler starka, klassiska ale såsom barley wine, wee heavy och old ale men även gärna mer mörk lager i olika former.

Kommer ert deltagande på ölfestivaler att förändras under 2023?

– Vi har en plan att vara med på de lokala mässorna i Göteborg med omnejd. GBG Brewers Guild ligger oss varmt om hjärtat och är gärna med på de arrangemangen. Eventåret sparkas igång med miniölmässa arrangerad av Lilla Edets bryggeri den 4 mars – bara mindre, lokala bryggerier – kommer att bli skôj!

Nyfiken på vad de sa förra året? Du hittar alla svar här.  Och årets svar fyller vi på med här.

Är du bryggare och vill vara med i enkäten? Mejla oss.