Jaktintresset blev till bryggeri för Fredrik

Fredrik Lennström är nöjd med starten för bryggeriet. Foto: Ronny Karlsson.

Via jakt och korvtillverkning hamnade Fredrik Lennström i ölbranschen. Hans Äkta Öl har fått en bra start.

– Det är en egotripp att se sina egna öl på Systembolaget, säger han.

Det är på Sibbetorps gård i Pålsboda i Närke som Lennström har sitt bryggeri. Men det var inte alls givet att det skulle bli öl som han skulle satsa på.

– Från början tog jag jägarexamen och sedan gick jag en kurs och ville starta ett charkuteri. Jag byggde en lokal här på gården, men nu blev det bryggeri där istället, säger han.

Han började att brygga med kastruller i trädgården och lärde sig grunderna. Därefter köpte han ett bryggverk på 60 liter och i somras sålde han de första backarna öl till en restaurang i Örebro.

– Nu är det fullt fokus på öl. Jag har kanske varit dålig på att nå ut med att jag finns, säger Lennström.

Hans första öl kom på Systembolaget i Kumla och Hallsberg i november och det var ett stort steg för honom.

– Det var kanonkul. Det har varit ett bra mottagande på det jag gör så här långt.

Faktiskt är han redan mitt uppe i en expansion också. I ett före detta stall på gården pågår bygget av ett nytt bryggeri för fullt.

– Det kändes lite konstigt att stå en hel dag för att brygga 60 liter, när jag kan brygga 250 liter på samma tid. Jag hoppas på att komma i gång i det nya efter nyår.

Målet då blir att brygga cirka 1000 liter öl per månad när bryggverket är inkört.

– Jag är självlärd och har inte gått någon bryggeriutbildning. Så här långt har jag provat mig fram och gjort en massa fel längs vägen. Men jag har fått bra respons på de öl jag har släppt, säger han.

Målet är att komma in på Systembolagets beställningssortiment och att nå ut bredare med sin öl när produktionen ökar nästa år.

– Jag har bara två öl också än så länge, målet är att ta fram fler sorter. Det ska bli mer tid till det när jag har ett större bryggverk, säger Lennström.