”Det är före lön som det är värst i baren”

En lönehelg på en bar. Bartenderns motsvarighet till Black friday kunde man tro. Men det finns tydligen jobbigare helger.

– Det är före lön som det är värst i baren. Då går folk all in och bränner sista krediten, säger Martin Thomsson på Rover i Göteborg.

– Fredagar är oftast lite lugnare för oss, även om det är mer fylla då. Lördagar är det värre tryck. Mer rock’n’roll, säger Martin.
– Folk börjar tidigare på lördagarna. De har gjort allt sitt, shopping, middagar och sen ska det ut och dönas. Folk på fredagar är trötta. Det slår på ett annat sätt.

Det är några dagar efter helgen när jag pratar med en ledig Martin. Att försöka intervjua en bartender en fredagskväll var visst optimistiskt… Personalen står inte still många sekunder i taget.
Martin har varit bartender i 15-16 år och var kock innan dess.
– Detta är det enda jobbet som jag har trivts med – trots långa dagar, tunga lyft och sena kvällar. Hur mycket man än gnäller på sina gäster är det dem man lever för – att jobba med drycker och människor, förklarar han.

Martin Thomsson har fullt upp i baren på Rover

Martin Thomsson har fullt upp i baren på Rover

Han har jobbat på andra ställen än Rover tidigare och har sett betydligt värre stök där än han upplever nu.
– Värsta lönehelgerna var när jag jobbade på klubbar som Kellys eller Deep. Då kunde allt kunde hända, säger han.
– Det hände att jag blev hotad ibland, även om det är inte så mycket med det. Man eyeballar dem så lommar de iväg …
Nu för tiden får han också blänga argt ibland, men då handlar det oftast om nån enstaka gäst som fått för mycket och har svårt att erkänna det.
– Här har vi en mognare vuxnare publik och behöver inte neka folk så ofta, några gånger per kväll högst. Det är väldigt sällan vi handgripligen behöver kasta ut nån, säger Martin.

– De flesta som kommer in från gatan ser prisbilden och sållar bort sig själva. Men Norrlands Guld- och Prippsställen med 30 kronors-öl får gärna ta det klientelet.

Hur är det med svineri då? Hur kul är det att städa toan efter en intensiv kväll med allt sämre precision på herrtoan?
– Vi städar inte själva, men det är oftast inte så farligt. Våra kunder är vuxna människor och det är sällan folk spyr på golvet. Men det är klart, är det allt för jävligt gör vi så gott vi kan för att hjälpa städpersonalen, svarar Martin.

När jobbet är slut kan det vara skönt att koppla av en stund med afterwork. Bartendrar är i det fallet inga undantag. Fast inte i den egna baren.
– Nä, vill inte vara kvar på jobbet… Men det är jätteskönt att gå till nåt annat ställe och pusta ut med en öl efteråt, innan man går hem och sover.
Går Martin ut själv en ledig dag blir det en lugn tillställning.
– Det blir ju lönetisdag för mig snarare än fredag. Då går jag ut med vänner, äter middag och har det gött och bara myser.
– Jag har sett för mycket för att tycka att det är roligt med amatörsfylla, man går hem innan det går så långt. Det finns för många omkring en som kan berätta om det efteråt om man inte gör det.

Mer från Göteborg: Klassiskt ölställe på väg mot försäljning