Öl lagrat i gruva en hyllning till Höganäs

Ölet är lagrat i en kolgruva och säljs på Höganäs-krus. Lukas Östberg hyllar den lokala bygden med ett helt unikt öl.

Höganäs som stad har sin grund i en gruvindustri som samhället byggdes upp kring. I jakten på kol hittade man också högklassig lera som har använts till att göra Höganäs-krus. Båda de inslagen finns med när Höganäs Bryggeri lanserar sin barley wine Ghostbarrel.

– Vi vill uppmärksamma vår bygd och vår historia, säger Lukas Östberg på Höganäs Bryggeri.

Redan för flera år sedan ville han lyfta fram gruvarbetare på öletiketter, men då fick han nej av Systembolaget.

– Det gick inte att förknippa alkohol med arbete, och framför allt inte gruvarbete som anses extra farligt. Så när gruvarbetarna inte fick komma till ölet, då får ölet komma till gruvan, säger han.

Gruvverksamheten avslutades under 1960-talet, och i dag är de flesta schakten vattenfyllda. Men några finns kvar utan vatten och där har denna barley wine lagrats. Namnet Ghostbarrel har att göra med de historier om spöken i gruvorna som funnits med under lång tid.

Även faten som ölet har lagrats i har en speciell historia. Don Pancho är en legendarisk romtillverkare som under sin karriär flydde från Kuba till Panama och tog med sig fat dit. Där skapades bland annat serien Origenes och det är ett fat från den romserien som ölet lagrats på i gruvan.

Specialölet kommer att säljas i Höganäskrus.

Ölet då? Ja Lukas Östberg beskriver det som en lite snällare barley wine på strax under tio procent, som dessutom är ganska amerikansk med en hel del humle.

Detta speciella öl ska säljas på en auktion 25 november och då ska det också vara upphällt i Höganäs-krus som rymmer cirka 64 centiliter vardera. 157 sådana krus kommer då att finnas framme.

– Det är gjort av Höganäs Saltglaserat och har det rätta sigillet och allt. Det känns riktigt kul för de krusen görs nu knappt längre. Hela den här grejen känns verkligen kul och spännande, säger Östberg.