MHF tar avstånd från gårdsförsäljning

Synpunkterna kring gårdsförsäljning av öl och vin är många. Nu är det Motormännens Helnykterhetsförbund som inte oväntat är emot en sådan förändring.

Under hösten har frågan om gårdsförsäljning av öl och vin fått en hel del utrymme i media, och många politiker, föreningar och företag inom ölbranschen har tyckt till.

Nu är det Motormännens Helnykterhetsförbund (MHF) som lanserar sin syn på det hela. Inte helt oväntat är de emot en försäljning av öl och vin direkt från producenter.

”Det kan verka harmlöst och många tänker ”vad spelar dessa enstaka liter för roll för den totala alkoholkonsumtionen?” Svaret är att dessa enstaka liter inte spelar stor roll för den totala alkoholkonsumtionen men det som är allvarligt är att om Sverige tillåter så kallad gårdsförsäljning hotar vi hela det svenska Systembolagets monopol”, skriver förbundets ordförande Göran Sydhage i ett pressmeddelande.

MHF verkar för en säkrare trafiksituation i Sverige och har cirka 15 000 medlemmar. Sydhage hänvisar till siffror som säger att det sker 12 000 rattfyllerikörningar varje dag i Sverige, och han är orolig för att den siffran skulle bli ännu öhgre med en tillåten gårdsförsäljning.

”Vår vision är att INGEN ska dö av rattfylleri och därför kommer vi att arbeta mot frisläppande av alkoholförsäljning och kämpa för att alkoholen i Sverige säljs via den reglerade modell vi haft under många år, kallad Systembolaget. För barnens, för hälsans och trafiksäkerhetens skull”, skriver Sydhage.