Kompisarna ville mer än brygga hemma

De fem vännerna fick bra respons på sina hembrygder. Då bildades Kullens Bryggeri och siktet är inställt på att sälja sin öl lokalt i nordvästra Skåne.

En del av inspirationen till att satsa fick man faktiskt från närliggande bryggerier.
– Vi såg vad de har gjort och kände att vi ska försöka sälja vår öl på restauranger i vårt område, säger Fredrik Kuylenstierna.
Han är en av de fem bakom bryggeriet i Höganäs. De övriga är Magnus Börjesson, Pål Essing, Bengt Thorn och Lennart Ahlberg.
De hyr in sig i en fabrikslokal i utkanten av Höganäs och än så länge är produktionen ganska blygsam. Men de har tagit sig in på sju olika lokala restauranger med sina öl.
– Det blir 100-150 liter öl per kok och på ett år kanske vi kommer upp i 5000-6000 liter öl, säger Kuylenstierna.
Så här långt har det blivit fem olika öl. En svart ipa, en ipa, en lite starkare ESB, en red ale och en lager. Men planen är att inte ha ett fast utbud av öl.

– Vi vill höra vad våra kunder tycker och sedan trimma vårt sortiment efter det. Intentionen är att inte ha samma öl hela tiden och vill göra tillfälliga öl till restauranger, säger Kuylenstierna.

Så här långt är Kullens Bryggeri ett hobbyprojekt som växt ett steg till. Just nu finns inga planer på att ta bryggeriet längre än så.
– Kanske kan man tänka sig att plocka ut någon lön på sikt, men där är vi inte nu, säger Kuylenstierna.