Sista kvällen – nu väntar tidig stängning

Peter Iwers, i mitten, är besviken på att restaurangerna än en gång får ta den hårdaste smällen i coronatider. Foto: Ronny Karlsson.

Det var sista kvällen med vanliga öppettider. Beernews hälsade på hos 2112 där delägaren Peter Iwers har en hel del synpunkter på beslutet.

Det var för bara en vecka sedan som regeringen föreslog ett stopp för alkoholservering på krogar från 22.00 och stängning en halvtimma senare. En remissrunda genomfördes i rekordfart och under onsdagen kom beslutet.

Det innebar att torsdagskvällen var den sista med normala öppettider för i år. Fram till 28 februari 2021 gäller nämligen de hårdare reglerna.

– Det känns lite sorgligt faktiskt, och det blir många frågor. Dels skapar det troligen fler hemmafester, och hur tar sig folk hem när alla ska gå hem samtidigt? Och vart tar de vägen, frågar sig Iwers.

Under torsdagskvällen var det en del besökare på 2112 i Göteborg, även om man tappat under den senaste veckan.

– Den gångna helgen hade vi ungefär en tredjedel av en vanlig helg. Vi har sett en ordentligt nedgång efter att folk uppmanas att inte gå på krogen.

Under fredagen får man alltså avsluta kvällen tidigare än vanligt för gästerna, och det kommer troligen också att påverka intäkterna. Det sker i ett läge när restaurangerna redan har färre sittplatser och har en hel del regler att följa.

– Om de hade gått ut med det här och samtidigt presenterat ett stöd hade jag inte sagt så mycket. Nu känns det som om man bara skjuter problemen framför sig och jag tror det kommer en våg av konkurser om det inte görs något snart.

Det blev en hamburgare och en öl för Iwers och hans vänner, och medan han försöker att njuta av kvällen kommer det en fundering till kring läget.

– Det är lite konstigt att det inte är restriktioner för alla, nu väntar Black Friday och rea. Men det jag saknar mest är dialogen med makthavarna. Det finns ett glapp mellan de som bestämmer och de som är i verksamheterna.