Simons söta suris blev 23 liter godisgelé

Mer än 25 bryggningar har det blivit för Simon Rosén under hans första hembryggarår, här är han vid premiärbryggningen. Foto: Privatbild

När Simon skulle göra sin fizzy bubbly godissuröl tänkte han inte på hur gelatinet skulle påverka processen. Så efter kallkraschen var resultatet inte riktigt vad han förväntat sig.

Namn: Simon Rosén Ort: Göteborg Ålder: 26 år Hembryggare sedan: Början av 2020

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Det hela började med att mitt intresse för öl, speciellt suröl ökade otroligt mycket. Jag hade testat alla suröl jag kunde hitta på systembolaget. Då fanns knappt en hylla för suröl på systemet. Så då beställde jag massa olika suröl från Brekeriet och ordnade fram en ölprovning med mina vänner som jag idag brygger med också. En polare hade bryggt någon gång tidigare och sa att det inte var så svårt. Lånade en 70 liters kastrull från jobbet och körde på.

Hur mycket tid lägger du på hem bryggning varje vecka? 

– Jag lägger ner allt från 5 till 15 timmar i veckan, beroende på hur många batcher jag har i gång och vad som ska göras. Jag kör mycket på fat och flaska, ibland på burk. Mycket pill med etiketter och städning. När jag slutade jobba i kök (covid-19 tvingade mig till annat yrke) så fick jag normala arbetstimmar. Det underlättade mycket, och de gjorde att jag kunde pilla med något varje dag. Så efter jobbet och innan jobbet håller jag alltid på med något öl relaterat.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– På ett år har jag lätt hunnit med 25+ olika batcher öl, cider och mjöd. Så just nu sitter allt i benmärgen, att städa, sätta upp och stänga ner. Så just nu känner jag att det inte är så svårt med att brygga hemma. Men skulle jag välja nåt så är det oxideringsrisken på mina humliga öler, man är alltid lite rädd för att det ska hända och man gör verkligen allt och testar alla olika metoder för att det inte ska vara en risk.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? 

– Det är några batcher som har blivit riktigt bra, men den bästa just nu är den senaste surölen jag gjorde med de andra jag brygger med. En saffran-, apelsin- och vaniljsuris. Ett surölsrecept vi hade jobbat länge på för att göra perfekt. Jättevacker gulorange färg, mycket smak och krämig. Vi hade jobbat länge med receptet, jäsningsmetoder och hur mycket smaksättning man ska tillsätta för att få det krämigt utan att använda laktos. Samt att smakerna sitter som de ska.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Alla från Omnipollo’s Bianca serie, helt otroliga öl som smakar så intensivt, fruktigt och syrligt.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 

– Ja och nej, jag skulle vilja ha mitt egna bryggeri på den skalan. Men pengarna finns inte där just nu. Samtidigt som jag skulle hellre vilja jobba för något bryggeri. Finns ju många favoriter jag har och det skulle vara en dröm att kunna jobba för dem istället! Stigberget eller Fermenterarna hire me!

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Tålamod, läs böcker, kolla videos, tålamod. Var inte rädd för misstag, bästa erfarenheten man kan få. Ha kul och drick bira.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som hemmabryggare?

– Jag skulle göra en godissuröl. Det skulle vara fizzy bubbly godis som smaksättning. Smälte ner allt, ner i hinken vänta tre fyra dagar och så kallkrasch. Doftade fantastisk. Vad jag inte räknade ut var gelatinmängden i godis och kylan.

– 23 liter gelé blev det. Det gjorde så ont i hela mig när jag häller ut allt i avloppet. Det luktade så gott. Men det fanns inget jag kunde göra. Hade hört att krossad ananas kan hjälpa bryta ner gelén så in med ett kilo krossad ananas och fortfarande gelé.

Ljust eller mörkt: Ljust
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk
Flaska eller fat: Fat
Pub eller hemma: Hemma
Session eller imperial: Imperial
Surt eller beskt: Surt
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Omnipollo