Pandemin hårt slag mot belgisk öl 2020

Belgarna drack 20 procent mindre öl förra året. Foto: Pixabay

När pandemin drabbade Belgien så drabbade det även bryggerier och restauranger. Nya siffror visar att belgarna drack 20 procent mindre alkohol 2020.

Det är belgiska bryggarfederationen som tagit fram sin årliga rapport och den visar att pandemin slog hårt mot öllandet Belgien.

Inte nog med att belgarna drack 20 procent mindre öl, restaurangerna tappade 50 procent av sin försäljning på grund av att de tvingades att stänga under sex månader.

Visserligen ökade försäljningen i livsmedelshandeln med 2,6 procent och även försäljningen inom EU ökade något, men exporten utanför EU sjönk också generellt.

Samtidigt säger bryggerifederationen att minskningen även är en del av en trend där ölvolymerna har minskat sedan 1990. Orsaken till detta säger man är ett ändrat beteende där öldrickare gått från ljusa lager till starkare öl av andra typer, som kanske inte dricks i samma mängder.

Men att exporten minskade var ett trendbrott. Innan 2020 har Belgiens export av öl gått upp varje år i tolv år. Och exporten är viktig, 70 procent av all belgisk öl går på export.

I år tror federationen att situationen ska normalisera sig, även om investeringar måste göras.

– Belgisk ölkultur som är erkänns av Unesco kommer att fortsätta att existera och utvecklas. Vår passion, kreativitet och kunnande ger oss en möjlighet att möta utmaningarna i framtiden, säger Jean-Louis Van de Perre, ordförande i den belgiska bryggarfederationen, enligt The Brussels Times.