Semester blir till jobb för Matt i Kanada

Först var planen att ha semester i Kanada. Men nu blir Matt Millers resa hem även en viktig del av Dugges lansering i landet.

Beernews har tidigare presenterat kanadensaren Matt Miller som numera är bryggare på Dugges. Under våren har han planerat för en semester i sitt hemland där planen var att träffa familj och vänner. Det ska han fortfarande göra, men det kommer också att bli bryggningar och deltagande på festival för honom.

– Jag sade att jag gärna skulle göra en collab där borta och sedan har det växt. Jag har många vänner som jobbar på bryggerier och kände att jag ville göra saker, säger han.

På fredag bär det av till Montreal och ganska direkt ska han börja jobba. Den första bryggningen blir tillsammans med Oshlag och L’Espace Public. Där ska det bryggas en suröl med apelsin och kummin.

– Escape Public är en liten bryggpub som också kontraktsbrygger hos Oslag. Vi kände att vi ville göra något alla tre, säger Miller.

Nästa stopp blir i Hamilton där det ska bryggas öl med hyllade bryggeriet Collective Arts, och där ska det tas fram en baltic porter med sura körsbär. Collective Arts jobbar en hel del med lokala konstnärer när det gäller deras design och tanken är att designen för samarbetsölet ska ha inslag av Dugges design, som görs av Anders Söderberg.

– De ville brygga en typ av öl som hör hemma i vår del av världen, säger Miller.

Nästa event blir festivalen Liquid Arts i Hamilton, en festival där Dugges ska ha med en del av sina öl.

– Kanada är en mardröm när det gäller att skicka öl. Vi har försökt skicka öl men varje provins där borta är som ett eget land med egna regler. Nu ska det ha löst sig, men det krävs massor med pappersarbete, säger Tomas Halberstad.

Nästa stopp för Matt Miller blir i Toronto där det blir två bryggdagar. En hos Brunswick där det ska bryggas en New England-IPA och dessutom bryggs det hos Blood Brothers där det ska tas fram en saison med lingon och brett.

Sista dagen i Kanada, 23 juni knyts sedan hela resan samman. Då är Matt Miller tillbaka i Montreal och det blir premiär för den suröl som bryggdes med Oslag och Escape Public i början av resan.

– Jag ser verkligen fram emot hela resan. Det blir mycket jobb men kommer också att bli mycket roligt.

För Dugges kan resan också bli början på export till ett intressant ölland.

– Till en början hade vi inga planer alls, men nu har det löst sig väldigt bra. Vi hoppas att det här kan göra att det börjar att hända saker för oss i Kanada, säger Halberstad.