Samarbete ska ta två bryggerier framåt

Ett nytt samarbete är på gång i Göteborg. Det är Spike Brewing och Mohawk som kommer att dela på bryggverk, lokaler och en anställd bryggare.

Satsningen är tänkt att leda till mer bryggd öl och samtidigt mer tid till annat för båda bryggerierna.

– Vi började att prata om det här i somras. Jag kollade på olika alternativ då, säger Stefan Gustavsson på Mohawk.

Det var då klart att Mohawk inte kunde vara kvar hos Vega och han är nu nöjd med att allting har löst sig till det bästa.

– Det blir lite som en nystart för mig, säger Gustavsson som äger Mohawk tillsammans med importföretaget Wicked Wine.

Även för Spike blir detta ett ganska stort steg. Så här långt har det mesta skötts av trion Mats Wessberg, Marcus Axberg och Martin Johansson. Nu anställs bryggaren Bernardo Gava från Brasilien och han kommer att jobba för både Spike och Mohawk.

– Ingen av oss gör detta på heltid, så vi har bryggt öl på kvällar och helger. Det blir långa arbetsveckor, säger Mats Wessberg.

Han säger att planen hela tiden varit att ta in en anställd bryggare.

– Vi ville först se att vi kan brygga bra öl och att det går att sälja. Nu känns det bra att ta det här steget.

Mohawk kommer att flytta in i lokaler vägg i vägg med Spike så fort renoveringen är klar. Det handlar om 240 kvadratmeter, vilket gör att även Spike kommer att få mer utrymme.

– Jag har gjort nästan allting själv, och funderat på att plocka in någon mer. Det är svårt att hinna med produktutveckling på det sätt jag skulle vilja, säger Gustavsson.

När allt är på plats är ambitionen för båda bryggerierna att växa. Spike kommer att brygga cirka 6000 liter öl i månaden inledningsvis, men siktar på att dubbla det. För Mohawk handlar det om en ökning från cirka 20 000 liter öl till 50 000-60 000 liter.

Framför allt innebär samarbetet att det bryggverk på 1000 liter som Spike köpte vid uppstarten i början av 2016, nu kommer att användas betydligt mer.

– Det har stått still ganska mycket, nu utnyttjar vi det mer effektivt, säger Wessberg.