Samarbete ger två olika öl på ett recept

poppmalm1

Bild 1 av 3

Kristian Berntsson, Poppels, Erik Waller, Malmö Brewing, och Daniel Granath, Poppels, bryggde en belgisk öl i Malmö i förra veckan. Nu var det dags att göra en lager med i princip samma recept.

Nästan samma recept. Men två helt olika öl. Det är upplägget när Poppels och Malmö Brewing samarbetar vid bryggverken.

En belgisk trippel och en imperial lager kan tyckas vara ganska olika öl. Men trots det går de att ta fram från väldigt lika recept. Det här är grunden i det samarbete som pågår mellan Poppels och Malmö Brewing.

– Vi har använt en trappistjäst första gången och en lagerjäst vid den andra bryggningen. Sedan tillsatte vi socker i trippeln, annars är receptet det samma, säger Daniel Grantah på Poppels.

I förra veckan bryggdes den belgiska varianten i Malmö, under torsdagen var det dags att skapa lagern i Poppels bryggeri i Jonsered.

– Vi har inte gjort supermånga sådana här samarbeten, men det är kul varje gång, säger Erik Waller från Malmö Brewing.

Samarbetet runt de båda ölen har varit tätt. Redan innan man skissade på ett recept träffades bryggarna för att diskutera vad man ville göra. Ett receptförslag togs sedan fram på Poppels och det har utvecklats en del längs vägen.

– Det är kul att lära av varandra och vi är väldigt olika. Vi repeterar väldigt mycket av vår öl, medan de brygger nytt nästan hela tiden. Samtidigt har vi liknande syn på väldigt mycket i bryggningen, säger Daniel Grantah.

Det bryggdes 1000 liter av trippeln i Malmö, och det blir 6000 liter av lagerölen. Båda ölen kommer på fat i både Göteborg och Malmö, men lagern kommer även på Systembolaget i februari.

Troligt är att det blir en gemensam lansering av de båda ölen någon gång i januari.

– Det vore kul att få till det på någon pub. Det vore kul med folks reaktioner och att visa hur stor skillnad det blir på öl när man väljer olika jäst, säger Granath.