Steffo hemlighetsfull om sin ölsatsning

Steffo Törnquist, en oftast nöjd öldrickare sen 40 år. Foto: Pressbild

TV-profilen Steffo Törnquists smaklökar som tidigare engagerat sig mest i mat och sprit är sedan en tid tillbaka delägare i Nyckelbryggerier i Älvsbyn. Nu har han och bryggmästaren samsats om bryggeriets framtida ölutbud.

När Beernews kontaktar Steffo är han dock hemlighetsfull. Någon information om vilka öl som ska bryggas vill han inte lämna ut av konkurrensskäl.

– Men jag och bryggmästaren Mathias hade ett mycket bra dag tillsammans, vi testade igenom ett stort antal prover och hade överraskande samsyn i det mesta. Vi enades om vilka typer av öl vi ska brygga, vi enades också om inriktningar, smaker, karaktärer etc, säger han.

– Vi kommer nu att testbrygga små batchar för att skruva till recepten, och sannolikt släpper vi inga sorter förrän alla varianter är på plats. Min gissning är att det tar nånstans mellan ett halvår och ett år innan vi kan börja leverera kommersiellt.

Nyckelbryggerier har inte någon ölproduktion sedan tidigare, utan har ägnat sig åt bärdrycker, läsk, cider och must. Steffo blev inblandad via en gammal skolkamrat, Pelle Linkan, som är storägare i bryggeriet.

– Jag kommer nog inte att ha någon formell roll i bolaget annat än som delägare, men ska förstås ändå försöka bidra med sånt jag kan.

Detta innefattar enligt Steffo inte bara produktionen utan även hela uppsättningen smaklökar. Övergången från sprit, mat och cigarrer då? Är öl en passion med?

– Jag har ju ägnat mig mer eller mindre professionellt åt sprit, cigarrer och mat i många år, så där är min kunskap i dagsläget mycket större än min kunskap om öl. Men passionen finns där, liksom jag är passionerad i mitt förhållande till konst, gamla bilar och klockor och gitarrer etc. Och när passionen finns finns också viljan att lära och lära ut – så nu blir det gasen i botten, svarar han.

– Jag har dock varit nyfiken, reflekterande och oftast nöjd öldrickare i över 40 år. Jag vet vilken öl som passar bäst efter golfen eller till osten eller till fotbolls-VM, och jag är urlycklig för kvalitetshöjningen som explosionen av mikrobryggerier inneburit – även om jag börjar bli en smula trött på alla övermatade ipor.