Flygande bryggare på inspirerad resa

Spendrups bryggmästare Richard Bengtsson har varit ute på vift igen. Som ett led i bryggeriets Den stora smakresan åkte han i år till Gotland. Resultatet? En porter.

– Mariestad Emmer Porter är min hyllning till det underbara och smakrika Gotland, men även till mitt resesällskap – Daisy – den fantastiska DC-3:an, säger Richard Bengtsson.

Det klassiska transportflygplanet från propellertiden var kanske lite ålderdomligt, men så blev också portern lite ålderdomligt inspirerad. I ölet ingår Emmervete, en gammal urvetessort, som är en korsning mellan enkorn och vildgräs. Den återfanns på 1960-talet på Gotland efter att man trott att den försvunnit för gott. Enligt bryggeriet har Emmer har en helt egen unik smak, med dess stora kärnor och myckna stärkelse.

– För att göra en riktigt bra porter behövs också svartmalt. Och för att få den som jag ville ha den har jag rökt den själv, med torv och enris. Malten är den bästa gotländska malten från åkrar vi flög över med Daisy, fortsätter Richard Bengtsson.

Inspiration till Emmer Porter, som den ska heta, har kommit från den baltiska portern, en lite mörkare och starkare porter som var populär runt Östersjön 1700-talet.

Mariestads Emmer Porter lanseras den i början av december i limiterad utgåva om 2500 storflaskor.

Här är filmen från resan.