”Bröderna” vill satsa på mer än bara öl

Bildspel

Bild 1 av 3

Jonas Östling och Anders Lind är inte bröder fast ganska många kanske tror det.

 

De är inte bröder, men har kallats för det sedan barnsben. Nu har trion sitt eget bryggeri och planerar även för ett bränneri och en egen bar.

Bröderna Bommen är bryggeriet som hör hemma i Njurundabommen utanför Sundsvall. Namnet till bryggeriet kommer från trion Jonas Östberg, Rickard Hansson och Anders Linds barndom och har följt med genom åren.

– Vi har lekt med varandra sedan vi var sju år och alltid hängt ihop. Någon annan kompis började att kalla oss för Bröderna Bommen och så har det fortsatt, säger Jonas Östberg.

I tonåren hade de sina första kontakter med öl och det blev kanske inte någon succé.

– Vi köpte Coopers ölsats och skulle göra eget öl. Det blev en grumlig vätska på elva procent och utan kolsyra, minns Östberg.

Genom åren har de sedan bryggt öl lite då och då, men för Östberg var det whiskyn som fick det större intresset under många år. Han blev bland annat ordförande i den lokala whiskyklubben och har suttit med i Svenska Whiskyförbundet.

Men så sågs de en kväll och började att prata om öl. Samma kväll beställde de ett bryggverk på 20 liter och ölbryggningen var återigen ett gemensamt intresse.

– Först var det bara tänkt som experiment men sedan började vi att fundera på att nå ut lokalt.

I det läget var det praktiskt för Jonas Östberg att ha någon som faktiskt var en släkting på riktigt. Systern Katarina ägde nämligen en industrifastighet och där kunde bryggeriet flytta in. Katarina är numera så involverad att hon är en av fyra personer som driver bryggeriet.

Under senhöstan 2013 började de att brygga på ett bryggverk på 575 liter och i fjol utökades lokalerna så att det numera håller till i i hela indistrifastigheten.

– I år är målet att brygga 20 000 liter och dit når vi, säger Östberg.

Det finns en hel del planer för vad som ska hända härnäst. Ett tasting room kan de mycket väl bli vid bryggeriet, och dessutom funderar man på att producera annat än bara öl.

– Vi är sugna på att skaffa en destillationspanna och starta ett bränneri också. I så fall blir det fokus på bland annat vodka och gin, men vi hoppas också på whisky, säger Östberg.