Miljonorder till Kina för svenskt bryggeri

Sundsvalls ÖL ska skeppas till Kina de kommande fem åren. Foto: Vasa Bryggeri.

En exportorder på 3,5 miljoner liter öl är en dröm för många svenska bryggerier. För Vasa Bryggeri har den drömmen precis blivit verklighet.

Det är en stor order på ölet Sundsvalls Öl till Kina som precis blivit klar. Uppemot 700 000 liter öl per år ska det exporteras och avtalet med företaget Origreen gäller i fem år.

– Vi är mycket glada över att våra produkter uppmärksammas inte bara på hemmaplan utan även utomlands. Det här visar att svenska kvalitetsprodukter har ett stort värde på den internationella marknaden, säger företagets VD och delägare Niclas Nilsson.

Bryggningen kommer att ske hos Krönleins i Halmstad och ölen transporteras sedan till Göteborg innan den lämnar landet.

– Origreen har tidigare skickat öl från Tyskland, Spanien och Holland till Kina, och nu är det dags för Sverige, säger Nilsson.

Han menar att ölets namn bidrar till att sprida Sundsvalls varumärke ut i världen och för bryggeriet innebär det förstås välkomna intäkter och volymen kan växa med mer öl och även andra produkter.

– Vi håller även på att utveckla en variant av vårt varumärke ”Rent Norrländskt Vatt’n” med naturliga aromer och smaker av blåbär och björksav. Detta specifikt för den kinesiska marknaden, säger Nilsson.