Axel drömmer om helspontant bryggeri

VECKANS HEMBRYGGARE

Axel Möller är veckans hembryggare. Foto: Privat.

Då är det dags igen för Veckans Hembryggare. Den här gången är det Axel Möller som svarar på frågorna.

 

Namn: Axel Möller

Ort: Stockholm

Ålder: 24

Hembryggare sedan: 2014

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Min äldre bror köpte ofta en påse gott och blandat på Systembolaget med all möjlig rolig öl. Det var på den tiden mikrobryggerierna började poppa upp och hantverksöl blev allt mer populärt. Han bjöd mig på en Mikkeller American Dream, redan vid doften vart jag tagen och efter klunken såld.

– Jag förstod att det fanns mer än bara ”stor stark” och fann min stora passion där och då. Ett år senare började jag brygga hemma för att utforska denna magiska dryck på närmare håll.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? 

– Oj, det går i perioder. Har jag en dag över utan planer brukar det bli att jag brygger, då lägger jag ofta ner en heldag och brygger 3-4 öl.

– ”Vanlig” öl brygger jag då och då för att alltid ha nått kul hemma på fat att bjuda på. Mina långtidsprojekt så som mina ”pseudolambics” brygger jag med jämna mellanrum (ungefär 3 månader) för att om ett par år alltid ha nått nytt klart.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Att uppnå den kvalité man är ute efter, att få till ölet som det där favoritbryggeriet man har gör. Det krävs tid, tålamod och repetition.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? 

– ”Sommardröm”, en pseudolambic på 6,5% med blåbär, hallon och vanilj. Primärjäst med enkel torrjäst, sekundärjäst i över ett år med bottensats från en geuzeflaska och sedan blandats med bär och vanilj.
– Den höll den höga klass jag var ute efter och det tackar jag tålamod för, att låta den ligga tillräckligt länge är grunden till att den blev så lyckad.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Det får bli tre stycken. Saison Dupont, Zumen Schwarz och Girardin Gueuze Black Label. Kunde jag brygga dessa själv hade jag inte behövt lämna huset.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?

– Det har jag haft sedan dag ett. Planen har dock ändrats och justerats tusentals gånger, nu är den dock rätt klar och drömmen är att starta Sveriges första helspontana bryggeri med kylskepp.

– Det är något jag vill starta på sidan om till en början med tanke på att första produkt tar ett par år att få fram. Resan går att följa på Instagram: @mollersnano

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Göra samma öl om och om igen med små justeringar för att nå perfektion. Som hemmabryggare är man ofta sugen på att brygga nytt och annorlunda men för att nå perfektion måste man brygga samma öl gång på gång.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Det är nog så enkelt som att ha hällt i den krossade malten i ett bryggverk utan silplåtar. Där har nog alla med bryggverk varit och den som säger annat har en trist bryggdag framför sig.

Antingen eller …
Ljust eller mörk: Ljust.

Kastrull eller bryggverk: Bryggverk.

Flaska eller fat: Beror på stil men de stilar som ligger mig närmst om hjärtat ska vara på flaska och inget annat.

Pub eller hemma: Hemma alla dagar i veckan.

Session eller imperial: Session.

Surt eller beskt: Surt såklart.

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Reinheitsgebot!