Fredrik är krögaren som ville brygga öl

Bildspel

Bild 1 av 7

Fredrik Paulin kombinerar gärna öl och mat på sin resturang.

Han brygger inte Mariestad, men han brygger i Mariestad. Fredrik Paulin är krögaren som bestämde sig för att även göra öl.

Paulin har varit inom restaurangbranschen hela sitt vuxna liv och driver nu Sill & Dynamit vid Vänerns strand i Mariestad.

Men planerna på att även starta ett bryggeri fanns för ett bra tag sedan och 2015 såg han till att det blev verklighet.

– Jag har alltid varit nyfiken på dryck och utbildade mig till sommelier på 90-talet. Dessutom hade jag bryggt öl hemma till och från i ganska många år, säger Paulin.

Bryggeriet heter Hops ´n Leon och ölen har fått namn som innehåller Esplanad. Leon kommer från att bryggeriet ligger i kvarteret Lejonet och adressen för bryggeriet är Esplanaden.

Puben som finns vid bryggeriet har öppet med jämna mellanrum, men bryggeriets öl finns förstås också på restaurangen.

Bryggverket är på 500 liter och i kopparpannorna produceras runt 50 000 liter öl det här året. Det innebär en hel del bryggdagar.

– Det mesta säljs via Systembolaget och på restaurangen, där försöker jag att ha nya öl så ofta som möjligt, säger Paulin.

Han upplever att lokalinvånarna är nyfikna på öl och sedan lång tid är Skaraborg ett område där det produceras mycket mat.

– Det är viktigt för mig med mat och öl i kombination. Till varje maträtt på menyn i restaurangen finns en ölrekommendation, säger Paulin.

Han sköter bryggeriet tillsammans med sambon Anneli Johansson och de båda lägger ner en hel del tid på sina olika verksamheter.

– Mina dygn har 36 timmar, det är så vi får det att fundera, säger han med ett skratt. Nej, men vi hjälps åt och vi vet att vi är i en bransch där många jobbar mycket.

I samband med uppstarten av bryggeriet såg Anneli till att Fredrik hamnade på bryggarutbildningen i Ludvika. Ännu mer att göra under 18 månader alltså, men det har dom inte ångrat.

– Det var bra för mig och jag blev säkrare på vad jag gjorde. Kunskap ger kvalitet, så är det. Dessutom fick jag bra kompisar på utbildningen, och jag försöker ha öl på restaurangen från de på utbildningen som också startart bryggeri.

Under 2019 väntar troligen en utökad satsning på öl, men där är inte allt spikat ännu.

Sedan var det det här med Mariestad och öl. Sveriges mest sålda öl har ju precis det namnet, men bryggs av Spendrups i Grängesberg.

– Det är faktiskt inte så jätteofta som folk blandar ihop oss, men det händer i bland att jag får ett mail när folk tror att jag gör den ölen, säger Paulin.