Brygghus 19 satsar på flera olika sätt

Bildspel

Bild 1 av 5

Ida Ivarsson och Dan-Magnus Svensson ser fram emot att få in International Haze i Systembolagets fasta sortiment.

 

Ny bryggare och fullt ös på Systembolaget. Men Brygghus 19 jobbar också med en nyemission där planen är att utöka satsningen på starksprit.

Det händer en hel del just nu när det gäller Brygghus 19 i Karlshamn. Bland annat har Ida Ivarsson kommit in som ny bryggare.

– Det är ett stort steg för oss att satsa på en bryggare till, men det känns helt rätt både med satsningen och med Ida, säger Dan-Magnus Svensson.

Satsningen görs bland annat efter att deras New England-IPA, International Haze, kommer in i Systembolagets fasta sortiment från den 1 mars. Det ölet skapades tillsammans med Jamil Zainasheff på amerikanska Heretic Brewing och kommer nu ge välkommen exponering runt om i landet.

– Offerten är på 40 000 liter och ölet ska finnas i nästan 200 butiker. Det är en riktigt stor grej för oss, säger Svensson.

Samtidigt ska det satsas betydligt mer på starksprit. En pågående nyemission är tänkt att ge nytt kapital som ska användas till en destillator, och dessutom finns planer på att utöka lokalerna.

– Vi har sedan ett par år gjort Blekinge Akvavit, men har nu även testat att annat göra en gin. Förhoppningen är att sprittillverkningen ska få sina egna lokaler, vi har tittat på en lokal precis intill brygghallen, säger Svensson.

Målet är att få in runt en miljon kronor på nyemissionen och taket är satt vid 2,5 miljoner. Pengar som i så fall ska ta företaget framåt en hel del på sikt. Satsningen på sprit ska också ske utan att man gör avkall på den öl-satsning som kommer ta mer fart med tanke på den nationella lanseringen på Systembolaget.

– Det känns riktigt spännande och vi kommer kämpa på stenhårt för att säkra detta. Vi vill satsa och har redan fått en ett antal nya delägare. Vi fick inspiration när bland annat Brygghuset Finn tog in delägare på liknande sätt, säger Svensson.