Brygghus 19 ska jobba på egen burklina 2023

Dan-Magnus Svensson på Brygghus 19

Nu är året 2022 slut och vi har gått in på ett nytt år, och enkäten fortsätter ett tag till.

Den här gången är det Dan-Magnus Svensson på Brygghus 19 som besvarar våra frågor.

Vilket svenskt bryggeri har imponerat mest på dig under 2022? 

– Enskilt bryggeri är svårt som tusan peka ut, tycker jag – jag är imponerad av all kämparglöd, innovationskraft och uthållighet bland kollegor i branschen. Många har sagt det men det tål upprepas – det är tajt ekonomiskt för små bryggerier just nu – från vår plats ser vi pressen för både öl och spritaffären (bryggeri och destilleri) – det är tydligt att det är öl som är mest drabbat av kostnadsökningar.

Vilken blir den viktigaste politiska frågan för bryggerier under 2023?

– I prio-ordning:
– #friakranar – slopa bryggerilånen/krogavtalen

– Följ EU-påbudet – inför differentierad alkoholskatt

– Testa gårdsförsäljning nån gång

Innan jul hade vi ett trevligt besök av Camilla Brunsberg (M), riksdagsledamot från Blekinge. Det blev ett bra möte och vi fick förklara vikten av dessa frågor för oss i branschen och för mångfalden.

Lågkonjunkturen är här och under hösten har en del bryggerier lagt ner sin verksamhet. Förändrar ni något under 2023 på grund av det ekonomiska läget?

– Det blir en fortsatt fokus på hållbarhet hos oss – hållbarhet är ett sätt att hitta både resurs/miljö-slöseri i våra processer såväl som att minska kostnaderna. Till exempel återanvända värmeenergin i det kylvattnet vid vört kylning – detta går till disk eller nästa bryggning. Vi även minimerat det som dumpas i avloppet – detta går istället till biogas: drav, jäst, humlebös med mera.

Vilket blir det största projektet för ert bryggerier under 2023?

– Vi gör oss redo för en ökad efterfrågan efter lågkonjunkturen. Vi avsätter tid att driva projekten ”tapphall” och ”burkmaskin” – det vill säga en egen förmåga att paketera på aluminiumburk – vi har nyligen utökat vår produktionsyta med 250 kvadratmeter och har möjlighet göra en tapphall.
Detta kommer finansieras bl a via en nyemission under våren.

Vilken ölstil vill ni helst brygga mer av under 2023?

– Vi kommer nog brygga än mer av lageröl – men vill… hmm… Haha… jag tycker om Andreas idé från nyligen – att vi gör en remake på vår ”gamla International Haze”, som vi collabbade fram med Heretic och Jamil Zainasheff en gång – de nya ägarna där kickade ju Jamil helt oskönt så en ny collab och remake vore på sin plats…

Kommer ert deltagande på ölfestivaler att förändras under 2023?

– Känns som vi inte kommer hinna med så många festivaler. Planering av vår och sommar pågår just nu. Nästa är väl Malmö i mitten av mars och sedan Växjö. Generellt verkar trenden vara mot mer low key setup – det vill säga: ta-med-några-fat-o-servera. Detta är trevligt som bryggare bland annat eftersom vi kan fokusera mer på produkterna som ska med.

Nyfiken på vad de sa förra året? Du hittar alla svar här.  Och svaren i den här omgången fyller vi på med här.

Är du bryggare och vill vara med i enkäten? Mejla oss.