Gårdsförsäljning viktig fråga för David Bustad

David Bustad på Bustad Brewing Co.

Nu är året 2022 slut och vi har gått in på ett nytt år, och enkäten fortsätter ett tag till.

Den här gången är det David Bustad på Bustad Brewing Co. som besvarar våra frågor.

Vilket svenskt bryggeri har imponerat mest på dig under 2022? 

– Fermenterarna har gjort ett jättejobb och de imponerar på mig. Anna och Niclas är flitiga och jobbar på ett snyggt sätt. Utöver trevlig öl så är dom extremt effektiva i produktionen och flitiga med sociala medier, webbshop och folkölsförsäljning. Bra tillväxt.

Vilken blir den viktigaste politiska frågan för bryggerier under 2023?

– Jag slår ett slag för gårdsförsäljningen. Vi är ett turistmål och jag vet att vi skulle gynnas av det. Dessutom ligger vi bra till för att uppfylla eventuella krav som ställs i och med gårdsförsäljning.

– Differentierad alkoholskatt är självklart välkommet, men med dagens inflation och energipriser känns det som en mindre tröst. Vi tillverkar inte tillräckligt för att det ska göra någon större skillnad.

Lågkonjunkturen är här och under hösten har en del bryggerier lagt ner sin verksamhet. Förändrar ni något under 2023 på grund av det ekonomiska läget?

– Vi gasade friskt under pandemin och valde att bygga till vår fastighet och komplettera med en ny uteservering. Resonemanget var att pandemin inte kunde vara för evigt, men lågkonjunktur och produktionspriser var väl inte riktigt medräknat i budgeten.. Trots att vi haft en väldigt bra sommar så har det inte täckt kostnaderna för byggnationen. Något vi hoppas på 2023.

– Läget är ansträngt men inte avgörande. Vi fortsätter köra på och hoppas på det bästa. Vi gör självklart det åtgärder vi kan vad gäller insparningar.

Vilket blir det största projektet för ert bryggerier under 2023?

– Det har varit mycket fokus på byggnation och restaurangen vilket resulterat i att bryggandet har blivit lidande. Största projektet för oss blir helt enkelt att brygga mer öl. Mer lanseringar på Systembolaget och stärkta relationer mot krog.

Vilken ölstil vill ni helst brygga mer av under 2023?

– Vi varierar friskt i restaurangen och kommer så även göra i fortsättningen. Att välja en specifik ölstil blir därför svårt. Projekt 2023 innefattar alkoholfri öl vilket vi just nu brinner för, labbar och lär oss mera om.

Kommer ert deltagande på ölfestivaler att förändras under 2023?

– Vi kommer att dra ner på festivaldeltagande och framför allt på festivaler som tar betalt. Vi anordnar vår egen ölfestival där det är gratis för bryggerierna att ställa ut och mat och hotell tillhandahålls.

Nyfiken på vad de sa förra året? Du hittar alla svar här.  Och svaren i den här omgången fyller vi på med här.

Är du bryggare och vill vara med i enkäten? Mejla oss.