Så vill Visita få bort personalbristen

Branschorganisationen Visita vill se till att fler väljer en utbildning som leder till jobb nom besöksnäringen. Foto: Pixabay.

Personalbristen på svenska barer och restauranger har nästan fördubblats på ett år. Nu vill branschorganisationen se förändringar.

 

Pandemin har varit en utmaning på flera olika sätt för restaurangbranschen. Restriktioner har gett lägre intäkter och man har tvingats att permittera eller säga upp anställda.

När nu restriktionerna lättas lider man i stället av personalbrist. Det finns helt enkelt inte kompetenta personer att anställa.

– En rimlig gissning är att de dels gått till andra jobb, dels är det en del som påbörjat sina studier. Det fungerade till viss mån när branschen inte hade jobb, men nu behöver vi ha tillbaka dem, säger Peter Thomelius, på Visita i en intervju med Dagens Nyheter.

Han vill se två förändringar för att komma till rätta med problemet.

• Arbetsförmedlingen måste bli bättre på att matcha lediga jobb inom branschen med personer som tidigare jobbar inom besöksnäringen.

• Höjd status för gymnasieutbildningarna, där man kan trycka på att det går att arbeta i hela landet och även utomlands efter pandemin.

I dagsläget tvingas barer och restauranger att ha öppet med färre personer som jobbar än normalt, eller så anställer man personer som inte har någon erfarenhet.

– Återgången tar längre tid. Restaurangerna kan inte ha de öppettider man hoppats på, de kan inte ha det utbudet på menyn som de önskar och kan behöva tacka nej till evenemang. De tvingas också anställa mer oerfaren personal, vilket får effekter på servicen, säger Thomelius till DN.