Nu kan det blir fritt fram för dans i baren

I dag krävs det tillstånd från polisen för att någon ska få dansa, nu är en lagändring på gång. Foto: Pexels

Det verkar som att danstillstånden sjunger på sista versen, om uttrycket tillåts … I alla fall hoppas branschorganisationen Visita det.

Det är Visitas chefsjurist Stefan Lundin som är hoppfull att tillstånden inte ska krävas i framtiden för att någon ska få steppa runt på en bar.

– Nu om någonsin är det hög tid att göra slag i saken och avskaffa kravet på danstillstånd, som mest är en administrativ börda. Att polismyndigheten ska bevilja tillstånd för att folk ska få dansa blir ännu mer omodernt och märkligt ju längre tiden går, säger Stefan Lundin till Visita.

Lagen som kräver tillstånd för att gäster ska få dansa instiftades på 1950-talet och med tiden har den setts som mer och mer otidsenlig.

2016 beslutade riksdagen att lagen skulle ses över i avsikt av att avlägsna den, men efter det har inte mycket hänt. Nu verkar det dock röra på sig.

I slutet av 2021 skrev Socialdemokraternas partidistrikt i Göteborg en motion om att lagen borde avlägsnas.

– Det finns egentligen ingen logik i att ha kvar det. Det står för ett moralkonservativt synsätt från 50-talet som inte passar in i vår tid, säger Mattias Jonsson, distriktsordförande för Socialdemokraterna i Göteborg och ledamot i riksdagen till Visitas sajt Besökliv.

– Det skapar en ökad administration att ha regler på plats som inte ens är tidsenliga. Istället ska vi göra förenklingar och undvika regelkrångel och onödig byråkrati, tillägger han.

Motionen antogs vid partikongressen och med det största partiet bakom en förändring ökar trycket på att det verkligen sker. Socialdemokraterna kommer att lägga fram ett förslag till riksdagen om att avskaffa kravet, även om det är oklart när.

– Det här ha pågått i så väldigt många år, och är en fråga där vi aldrig kommer att ge oss. Visst ska det vara ordning och reda, men att det ska kräva ett särskilt tillstånd för dans är helt enkelt inte rimligt, säger Stefan Lundin.

Läs mer på Besöksliv.