Fredrik längtar efter fler svenska saisons

Fredrik Ek svarar på våra enkätfrågor. Foto: Robert Andersson

Fredrik Ek på Brekeriet gillar det Vilda och vill se fler svenska saisons. Det och mer berättar han om i vår enkätserie.

Vad var det bästa med 2021 på ditt bryggeri? 

– Vi försöker alltid hålla humöret uppe på bryggeriet trots att vi ofta anses vara sura. Men investeringen i den egna burklinan i början av 2021 gav oss ny energi och extra glädje. Planeringen av 2022 var också en glädjefaktor och arbetet för att genomföra det planerade är redan igång. Nu kommer det hända roliga saker! Igen!

Vad var det sämsta med 2021 på ditt bryggeri?

– Det har varit ett par minst sagt märkliga år på många sätt, men svårigheten att hitta en försäljnings- och produktionsstruktur under rådande omständigheter har nog varit den största utmaningen för oss under 2021. Att inte kunna följa tidigare fotspår utan istället hela tiden försöka gissa, trolla med knäna och hålla tummarna för att det man gör blir bra. Detta i kombination med en väldigt långdragen varumärkestvist har nog varit det sämsta med 2021.

Vad skulle ett beslut om gårdsförsäljning betyda för er?

– Eftersom vi i dagsläget inte får ha någon publik verksamhet på bryggeriet skulle vi inte ha någon nytta av ett positivt beslut enligt nuvarande förslag där kravet på visning eller provning finns.

Vilket svenskt bryggeri imponerade mest på dig under 2021?

– Då det har varit ont om festivaler den senaste tiden har det inte botaniserats bland svenska öl i samma utsträckning som tidigare. Ett bryggeri som ändå gav ett gott intryck med sina eleganta och komplexa produkter var Vilda Bryggeri. God genomtänkt suröl på svenskt manér!

Vilken ölstil vill du se mer av från svenska bryggerier under 2022?

– Vi måste helt klart ha fler svenska saisons på marknaden! Då menar jag svensk saison i belgisk stil; rent, fruktigt, okomplicerat och gott. Inget tjafs och inga konstigheter, bara gott helt enkelt.