Skatter skjuts upp längre än förväntat

Svenska barer och restauranger kan vänta längre än förväntan med skatteinbetalningar. Foto: Ronny Karlsson.

Regeringen ville förlänga anståndet för skatteinbetalningar med nio månader. Men oppositionen ville annat och nu skjuts det hela upp ett helt år till.

Anståndet förskatteinbetalningar infördes under pandemin för att underlätta för bland annat barer och restaurangen. Tanken var då att företagen skulle kunna vänta med inbetalningarna i ett år.

Många valde att utnyttja det, men samtidigt höjdes kritiska röster som menade att uppskovet bara skulle skapa problem längre fram när dubbla skatter ska betalas in.

Nu ska i alla fall anståndet skjutas upp och det blir ett längre anstånd än det först var tänkt.

Regeringen ville göra om anståndet från 15 till 24 månader. men i finansutskottet visade det sig att oppositionen hade majoritet för sitt förslag att lägga på ytterligare ett år.

Ett besked som tas emot positivt av branschorganisationen Visita.

– Det har varit viktigt att prata med politiker brett samtidigt som vi haft med företagens berättelser. Vi har jobbat oerhört ihärdigt med den här frågan och har konkret parat ihop företag med politiker, säger Visitas näringspolitiska chef Anna Wallén till egna sajten Besöksliv.

Jon är samtidigt noga med att betona att krisen inte alls är över för de många företag som påverkats av olika restriktioner i pandemitider.

– Våra företag behöver 3–5 år för att kunna betala tillbaka fyra miljarder totalt i uppskjutna skatter, kommenterar hon.