Krögare: ”Regeringen kan dra åt helvete”

Peter Iwers och Jugge Hasseqvist till vänster är väldig upprörda efter dagens besked om nya restriktioner. Stene Isacsson och Kenny Nordh tar det med lite mer ro. Foto: Montage

Idag kom beskedet från regeringen och Folkhälsomyndigheten: Nya restriktioner för krogar och restauranger. Nu har vi pratat med några av de krögare som berörs.

Bland de nya restriktioner som meddelades idag fanns bland annat att krogar och restauranger enbart får ha sittande gäster och att det ska vara en meter mellan sällskap från och med den 23 december.

Jugge Hasselqvist driver Oliver Twist i Stockholm. Han har tidigare ofta kritiserat regeringens politik och det är inte annorlunda idag, även om han säger att han är luttrad.

– Men jag är ändå mållös. Man häpnar över vilken verklighet de där människorna lever i. Alla andra får rekommendationer mer eller mindre, men här ska folk sitta. Vi fick inte ens chansen med covidpass, det betyder ju att de inte tror på det själva, han.

– Vi får försöka göra vad vi kan. Vi löser det på nåt sätt, men frågan är om det inte är spiken i kistan för många. Det slår så in åt helvete mot dem som håller på att planera nyårsarrangemang. Och statsministern tyckte att det var jobbigast med barn som inte får spela cuper … De hatar verkligen restaurangbranschen.

Kenny Nordh som driver Ölhallen i bland annat Örebro tycker att beslutet är tråkigt, men han tar ändå de nya restriktionerna med ett visst lugn.

– Det var väntat. Det drabbar inte oss så mycket. Vi har inte så många stående besökare. Visst känns det som ett bakslag, men det är samma för alla. Enda sättet att få det här att gå över är att alla gör sitt, säger han.

– Man är van nu med att ställa om. Det var jobbigare tidigare. Egentligen tråkigast för alla som har kommit in i jobblivet och nu får sparken nu, många kommer att säga upp och permittera om folk skräms bort. Det blir inte roligt för lunchrestaurnager när alla jobbar hemifrån.

Även Stene Isacsson på Zum Franzikaner tar beslutet med en viss ro.

– Ja, vad ska man säga. I ärlighetens namn har jag gått och väntat på det. Det blir som en tillbakagång till hur det var i somras. Nu är bara frågan om det blir värre i januari.

Hur det slår mot Zum Franzikaner har han svårt att sia om.

– Det är jättesvårt, det beror på hur allmänheten reagerar på det. Nu har vi nån vecka till och sen är det januari, jag tror inte att det påverkar jättemycket. Om inte annat kan jag unna mig nån veckas semester, det var ett och ett halvt år sen sist…

En som inte är så lugn är Peter Iwers på 2112 i Göteborg. Han är så arg så att han skakar, säger han

– Den här regeringen har ingen som helst verklighetsförankring. Ta en diskussion med oss i stället för att ta såna här idiotiska beslut, som inte hjälper när folk går på fester i hemmet eller svartkrogar i stället där smittspridningen är mycket värre. Regeringen kan dra åt helvete.

– 2112 är min familj och det här är en attack mot min familj. Vi har gjort allt och ändå får vi det här beskedet. Jag trodde inte att det. Jag trodde att det skulle bli covidpass. Regeringen är den som ytterst ska ta han om oss alla, men det är så tydligt att de skiter i oss.