Krogarna får nya restriktioner till jul

Det blir nya begränsningar för svenska krogar och restauranger. Från och med den 23 december är det slut på allt mingel på krogen.

I de nya restriktioner som införs den 23 december är det i synnerhet en som berör krogar och restauranger. Det kom fram vid en pressträff idag med statsminister Magdalena Andersson, socialminister Lena Hallengren, finansminister Mikael Damberg och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Den 23 december införs ett krav på sittande servering och minst en meters avstånd mellan sällskap på krogar, nattklubbar och restauranger. Något som direkt kommer att påverka intäktsmöjligheterna för en redan hårt prövad bransch. Det har bara gått några månader, sen senast restriktionerna lyftes.

– Vi måste ta ett gemensamt ansvar och vi måste anpassa oss efter den nya verklighet som råder, sa statsminister Magdalena Andersson vid pressträffen.

Dessutom begränsas allmänna sammankomster på flera sätt, bland annat kommer det att krävas både vaccinpass och en meters avstånd vid arrangemang som har mer än 500 deltagare. För arrangemang mellan 20 och 500 personer gäller antingen vaccinpass eller en meters avstånd mellan sällskap.

Andra restriktioner som införs den 23 december:

• Arbete i hemmet för dem som har möjlighet

• Trängselbegränsningar i butiker

• Deltagande i cuper och läger avråds ifrån

Dessutom krävs det platsbokningar på vissa tåg och bussar.

Det finns inget slutdatum för de nya restriktionerna, men enligt Karin Tegmakr Wisell ska beslutet omprovas i månadsskiftet januari-februari.