Gårdsförsäljning – men med många krav

Elisabeth Nilsson lärde sig mer om bryggning av Loa Ahlqvist på Perfectly Squared. I bakgrunden också Fredrik Sandström, regeringskansliet och Marie Risbeck, Folkhälsomyndigheten.

Det ser ut att kunna bli ett positivt besked om gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige. Men räkna med en hel del krav på producenterna när utredningen presenteras i december.

 

Det var i november i fjol som Elisabeth Nilsson utsågs till utredare av frågan om gårdsförsäljning. Beernews pratade med henne i mars och då såg hon ljust på möjligheten att få till en lösning.

Så ser det fortfarande ut, men de som hoppas på att sälja en massa starköl från bryggeriet kommer att bli besvikna.

Det tittas bland annat på begränsningar när det gäller öppettider, mängden öl som ska kunna köpas och var i landet det ska vara tillåtet. Dessutom lär det inte gå att bara åka till ett bryggeri och köpa öl.

– Det känns som att det kommer att vara knutet till en aktivitet, som en provning eller rundvisning, säger Johan Håkansson, som representerar Sveriges Oberoende Småbryggerier i den expertgrupp som finns utsedd i samband med utredningen.

På många håll i landet har bryggeriet sålt folköl direkt till kunder direkt från anläggningen, men så kommer det alltså inte att se ut även om vi får ett politiskt beslut som tillåter gårdsförsäljning av öl och vin.

I förra veckan var Elisabeth Nilsson på ett flertal studiebesök hos vingårdar, bryggerier, ett destilleri och en cidertillverkare. Det gav en hel del nyttig information och Johan Håkansson var med på resan.

– Det dyker upp lite nya frågeställningar, men det är nu vi har möjlighet att påverka. Jag tror det kommer att vara en svårighet att komma fram till ett förslag som kan möta många olika viljor, säger han.

Bryggerierna som besöktes var Perfectly Squared och Hyllie Bryggeri.

Ytterligare två möten väntar med expertgruppen under hösten och senast 7 december ska Elisabeth Nilsson vara klar med sin utredning.

Om förslaget säger att det är möjligt med gårdsförsäljning i Sverige, ska förslaget även behandlas av riksdagen, och det är inte rimligt att tro att vi har ett beslut före nästa sommar.