Så är statusen för höstens ölfestivaler

Hanna Gustavsson, Marianne Wallberg, Emelie Oscarson, Glenn Pålsson, Sussi Wikström och Viktor Ottosson har alla haft en tuff tid utan att veta om deras respektive ölfest kan genomföras. Foto: Montage.

Den stora ölfesten i Malmö har ställts in. Så här är läget för de andra stora festivalerna som är planerade att genomföras under hösten.

Sedan mars har det varit tvärstopp för svenska ölfestivaler och ingen vet ännu när det kan vara okej att samla större grupper med människor på samma ställe. I torsdags berättade Beernews om att Malmö Öl & Whiskyfestival ställs in helt i år och i stället kommer tillbaka i mars 2021.

– Det är fruktansvärt tråkigt, men vi måste ta det beslutet. Utställarna behöver ha tid på sig att planera och vi ser inte hur det ska gå att genomföra en festival, säger Viktor Ottosson på arrangerande Taste Events då.

Även Hoppapalooza i Malmö har meddelat att man inte kommer att genomföra festivalen under 2020.

Vi kollade läget med de andra större ölfestivalerna och det är oroligt på många håll.

 

Brewskival, 28-30 augusti 2020

– Jag är osäker på om det blir något, vi ska ta beslut inom kort. Det lär i alla fall bli svårt att få hit de amerikanska bryggerierna. Det börjar bli ont om tid om vi ska göra något, säger festivalgeneralen Hanna Gustavsson.

 

Stockholm Beer & Whisky Festival 24-26 september, 2-3 oktober 2020

Det här ska bli vårt 29:e år och vi vill genomföra festivalen. Vi har både en plan B och en plan C och det blir i så fall en corona-anpassad festival. Men just nu avvaktar vi och ser vad som händer i övrigt, säger grundaren Marianne Wallberg.

 

Nolia Beer, Umeå 16-17 oktober 2020

– Det är svårt att svara på hur det blir. Om det blir tillåtet med 1000 personer kan vi dela upp dagen i flera delar. Vi kommer att följa regelboken och håller allt öppet. Det vet våra utställare, säger Sussi Wikström på Nolia.

 

Great Swedish Beer Festival 24 oktober 2020

– Vi följer utvecklingen. Vi säljer inte lika mycket biljetter som i fjol och då kan vi inte marknadsföra oss så mycket. Om det ser ut som i dag när det närmar sig så får vi rikta in oss på att flytta till nästa år, säger Glenn Pålsson.

 

En Öl- % Whiskymässa, Göteborg 30-31 oktober 2020

– Vi jobbar utifrån att mässan blir av och planerar för att genomföra den. Men säger Folkhälsomyndigheten att det inte går så följer vi förstås det. Vi ska sätta oss efter semestern och titta närmare på det, säger projektledaren Emelie Oscarson.