Humligt fokus på ny hembryggartävling

Tobbe Johansson håller i tävlingen där hembryggare får göra upp om vem som gör bästa humliga ölet. Foto: Ronny Karlsson.

Gillar du att brygga humliga öl? Då är nog det här något för dig. Majornas Bryggeri fixar nämligen en tävling för hembryggda humlebomber.

Majornas IPA Open heter tävlingen där alla hembryggare som vill kan vara med. Senast 31 augusti ska ölen vara hos bryggeriet för att kunna vara med och tävla.

– Alla är välkomna att delta och vi vill ha in öl från hembryggare på alla olika nivåer, säger Tobbe Johansson på Majornas Bryggeri i Göteborg.

Tävlingen handlar om humliga öl men trots namnet går det att tävla med annat än bara india pale ale. Dubbel-IPA, session-IPA eller en välhumlad pale ale kan också vara med i tävlingen.

Bryggeriet sätter sedan ihop en jury och det vinnande bidraget kommer att bryggas kommersiellt i bryggpuben just i Majorna i Göteborg.

– Vi kommer att testa ölen blint och hoppas förstås att många vill tävla. Vi står för allt under bryggningen av vinnarölet och vi behöver bara en råvarulista tillsammans med ölen så att vi vet att ölet går att brygga hos oss, säger Johansson.

Nu återstår att se hur många som vill tävla, men med tanke på det stora intresset för hembryggning lär det komma in en hel del bidrag.

– De flesta som brygger har nog bryggt något humligt, och vi ville rikta in oss på något. Det är svårt att ha en tävling där man till exempel ska jämföra suröl och porter, säger Johansson.